Hlavní obsah

Lékaři poprvé v historii vyoperovali šedý zákal gorile

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým očních chirurgů ve spolupráci s veterináři má za sebou unikátní operaci. Tříletá gorilí samice Leslie ze zoologické zahrady v San Diegu trpěla šedým zákalem, který se během operace povedlo odstranit. Jde o první případ, kdy tým špičkových oftalmologů operoval gorilu.

Foto: AFP PHOTO / San Diego Zoo Global / Ken BOHN, Profimedia.cz

Gorila Leslie před operací

Článek

Operace proběhla už 10. prosince, vedení zoologické zahrady o ní však informovalo teprve v pondělí. Na složitém zákroku se podílel tým složený z veterinářů a lidských specialistů. „Jako veterináři jsme experti přes náš druh, nejsme však specialisté ve všech různých oborech medicíny,“ podotkla veterinářka ze zoo v San Diegu Meredith Clancyová.

Svou pomoc při operaci třicetikilové gorily proto nabídl tým oftalmologů a anesteziologů z Nemocnice kalifornské univerzity. Leslie trpěla šedým zákalem v levém oku. Stejně jako u lidí, i u goril přichází většinou šedý zákal s věkem. V tomto případě se však domnívají, že se zákal Leslie vytvořil v mládí během jednoho z jejích pádů při hře s ostatními členy tlupy.

Foto: AFP PHOTO / San Diego Zoo Global / Ken BOHN, Profimedia.cz

Chris Heichel během operace šedého zákalu mladé gorily Leslie

Operace se ujal oftalmolog Chris Heichel. Dle svých slov má za sebou už nejméně tisícovku očních operací, úspěšně operoval jednodenní dítě i 105 let starého člověka. Toto však byla jeho první gorila. „Naštěstí je anatomie lidského a gorilího oka velice podobná,“ uvedl Heichel. Operace proběhla bez sebemenších problémů a lékaři vyňali uspané Leslie zakalenou čočku a nahradili ji čočkou umělou.

Kobře ve Dvoře Králové operovali zanícený jedový váček

Koktejl

Přípravy byly složitější. Ošetřovatelé se rozhodli uspat i Lesliinu matku, jednatřicetiletou Kokamo. Jelikož je Leslie ještě velmi mladá, matku by totiž mohla její absence rozrušit. Uspání starší gorily ošetřovatelé využili k rutinní zdravotní prohlídce.

Leslie se po operaci zotavila, zatím však stále dostává antibiotika a steroidy, aby se zabránilo případné infekci a pooperačnímu zánětu. „Zbytek oka byl naprosto zdravý, Leslie má potenciál mít skvělý zrak po zbytek svého života,“ uvedl Heichel s tím, že riziko návratu šedého zákalu však stále existuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám