Hlavní obsah

Lady Diana svou tragickou smrt tušila

DPA, vpl,Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Princezna Diana vyjádřila již deset měsíců před svou tragickou smrtí v jednom dopise obavy, že by se mohla stát obětí fingované dopravní nehody. Princi Charlesovi by tak nic nebránilo v novém sňatku s Camillou. Tvrdí to bývalý princeznin majordomus Paul Burrell.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

V dopise, jehož kopii dnes přinesl spolu s výňatky britský list Daily Mirror, je uvedeno jméno osoby, která údajně měla v úmyslu tento útok naplánovat. Deník ho ale z právních důvodů začernil.

Zlá předtucha se vyplnila

"Kdosi plánuje nehodu mého vozu, poruchu na brzdách, zranění do hlavy, které by Charlesovi uvolnily cestu, aby se mohl oženit s Camillou Parkerovou-Bowlesovou," uvádí se ve výňatku z dopisu, který princezna v říjnu 1996 napsala svému majordomovi, věrnému služebníkovi královské rodiny.

V dopise, který deník zveřejnil v době, kdy se Paul Burrell chystá vydat knihu svých vzpomínek A Royal Duty, Diana dále tvrdí, že prožívá "nejnebezpečnější období svého života".

O deset měsíců později se 36letá princezna skutečně skonala na pařížské dálnici spolu se svým milencem Dodim Al Fayedem.

Pochybnosti měla také královna Alžběta

Burrell ve svém dílku věnuje také několik poznámek rozhovoru, který měl s královnou Alžbětou v Buckinghamském paláci a z něhož Daily Mirror rovněž cituje.

Královna prý majordomovi řekla, že v zemi "působí síly, o nichž nic nevíme". Citace jen přilévá oleje do ohně zastáncům teorie spiknutí.

Francouzské vyšetřování případu dospělo v roce 1999 k závěru, že neštěstí způsobil řidič Henri Paul. Mercedes, v němž seděla Diana s přítelem Dodim, prý řídil opilý a jel nepřiměřenou rychlostí.

Al Fayed pokračuje v pátrání

Otec Dodiho Mohamed Al Fayed je ale stále přesvědčen, že šlo o vraždy zinscenované či provedené britskými tajnými službami, které se řídily příkazy kohosi mocného. Mohamed Al Fayed už do soukromého vyšetřování vložil část svého rozsáhlého majetku a stále doufá, že případ začne vyšetřovat britská justice.

Anketa

Byla podle vás Dianina smrt zinscenovaná?
Ano
81,9 %
Ne
9,3 %
Nevím
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 475 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám