Hlavní obsah

Kubánští uprchlíci zdolávali Atlantik na Buicku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Skupina jedenácti kubánských uprchlíků, která se pokoušela nezákonně dosáhnout floridského území, byla ve středu zadržena americkou pobřežní hlídkou. Překvapení byli zejména strážci, Kubánci totiž spokojeně pluli na Buicku z roku 1959, který upravili tak, aby ho po 145 kilometrů mohly nést oceánské vlny.

Foto: archiv Veselá trojka Pavla Kršky

Veselá trojka Pavla Kršky vystoupí v pondělí 16. června 2014 v Jemnici na zámku.

Článek

Na cestu za americkým snem vyrazili již v pondělí. Dvířka vozu neprodyšně uzavřeli a střechu upravili na obyvatelné patro. Přestavba Buicku vyšla na 4 tisíce dolarů (asi 108 tisíc Kč). Na palubě Buicku cestovalo také pět dětí.

Podle prohlášení Saula Sancheze, šéfa strany Demokratické hnutí, všech jedenáct kandidátů na exil bylo převezeno zpět do Kuby. Strážní hlídka případ odmítla komentovat.

"Můj bratranec není šílený, jen chce být svobodný a volný," řekl Kiriat Lopez na adresu svého příbuzného Marciela Basanta Lopeze, který s dalšími uprchlíky podnikl vyhlídkovou plavbu k floridským břehům a zpět.

Není šílený, chce jen svobodu

Pro dva z migrantů to nebyl první pokus o nelegální překročení hranic, o podobný kousek se pokoušeli v červenci loňského roku. Tehdy se jim podařilo plavat na jiném ojedinělém plavidle, pro cestu po oceánu si vybrali Chevrolet z roku 1951. Také při prvním pokusu dorazit na Floridu je zmerčila hlídka a poslala zpátky na komunistický ostrov.

Každoročně se několik stovek kubánských uprchlíků snaží dostat "vodní cestou" do Spojených států. Většinou však marně, takřka systematicky se musejí vrátit do své země. Washington automaticky poskytuje azyl pouze osobám, kterým se přes všechna úskalí podaří došlápnout na americkou půdu.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám