Hlavní obsah

Krvavě rudá řeka šokovala v Číně přihlížející

Novinky, Jakub Herzán

Voda v řece Ťian-che, která protéká centrální provincií Číny Che-nan, se minulý týden zbarvila do krvavě rudé barvy. Navrátit řeku do původního stavu se povedlo až nyní, osoby odpovědné za tuto nevšední podívanou nebyly nalezeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně se zbarvila řeka dočervenaVideo: Reuters

 
Článek

„Barva řeky mi připomínala barvu cihel, vůbec nechápu, proč se řeka zbarvila do ruda, musela být něčím znečištěná,“ řekl jeden z místních obyvatel.

Poté co byla řeka důkladně prozkoumána, bylo jasné, že se jedná o cizí zavinění a úřad pro ochranu životního prostředí začal ihned pátrat po zdroji rudé barvy. Ten byl objeven na horním toku řeky, jednalo se o malou továrnu, z níž rudá barva unikala.

Práce v továrně na výrobu odpadních plastů byla okamžitě ukončena, mimo jiné chybělo povolení pro provozování činnosti. Podle pracovníka továrny dostali náklaďák červených igelitových tašek z ilegální továrny Ming-čchin, které zpracovali jako vždy, obarvení řeky nechápe.

Úřad na ochranu životního prostředí také odebral vzorky obarvené vody, za účelem zjištění možného negativního působení na lidské zdraví. „ Prvek obsažený v červeném barvivu je obvykle oxid železitý, který by neměl poškodit lidské zdraví,“ uklidňoval veřejnost Sü Wen-čong z Úřadu pro ochranu životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám