Hlavní obsah

Kruté mrazy v Evropě, v Británii mrzne moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět obětí na životech, krizové momenty v dopravě i uzavírání škol si vyžádal vpád mrazivého arktického vzduchu ze Sibiře, jenž sevřel značnou část Evropy. V některých částech Velké Británie dokonce začalo zamrzat moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře u waleského Anglesey začalo zamrzatVideo: AP

 
Článek

Neuvěřitelné záběry zamrzlého moře pocházejí z pláže Porth Cwyfan na waleském ostrově Anglesey. Nevšední přírodní úkaz však zaregistrovali například také ve městě Weston-super-Mare v anglickém hrabství Somerset. Jedná se o následky vpádu mrazivého arktického vzduchu ze Sibiře.

„Na okrajích, kde je voda velmi mělká a má nižší salinitu, může při stálých teplotách pod bodem mrazu zmrznout. Je to poměrně mnoho let, kdy jsme naposledy viděli tento druh jevu na pobřeží Bristolského zálivu,“ řekl moderátor počasí rozhlasové a televizní společnosti BBC Ian Fergusson.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Se sněhem a mrazem bojují i na BalkáněVideo: AP

S nepříznivými podmínkami však bojují lidé napříč celou Evropou. Zhruba deseticentimetrová pokrývka sněhu se objevila v přístavním městě Ajaccio ležícím na západním pobřeží ostrova Korsika. Teploty tam podle Světové meteorologické organizace v pondělí dosahovaly asi dvou stupňů pod nulou a očekává se, že stejné počasí vydrží až do konce týdne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Korsice se objevila zhruba deseticentimetrová sněhová pokrývka.Video: Reuters

Extrémní mrazy hlásí například také Chorvaté. V některých tamních oblastech teploty klesly až k minus deseti stupňům Celsia, průměrná teplota v tomto období se přitom pohybuje kolem pěti stupňů nad nulou. Množství sněhu údajně uvěznilo řadu lidí v okolí horského regionu Gorski Kotar v domovech. Na území celého Balkánu bylo z důvodu nepříznivého počasí uzavřeno i několik škol.

Obyvatelé Charkova byli dočasně bez vytápění

S ještě většími problémy se v pondělí potýkali obyvatelé ukrajinského Charkova, kde teploty dosahovaly až minus sedmnácti stupňů Celsia a řada tamních lidí se musela na určitý čas obejít bez ústředního topení. Ve městě totiž praskl teplovod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlivem silných mrazů prasklo v Charkově potrubí, 650 objektů zůstalo bez topeníVideo: AP

Podle agentury AP bylo postiženo celkem 650 budov včetně škol, školek, obchodů a sirotčinců. Lidé se údajně mohli dočasné ohřát v dostupných vytápěných stanech a do sirotčinců byly poslány přímotopy.

Reklama

Výběr článků

Načítám