Hlavní obsah

Kromě medu vyrábějí lužickohorské včely také designové lampy

Michael Polák, Právo, Michael Polák

Milan Rejzek z Rynoltic v podhůří Lužických hor se včelaření věnuje už 15 let. Včelnice má na své zahradě v Rynolticích, další u Jablonného v Podještědí a třetí dokonce na hoře Luž. Díky včelám zpracovává nejen med, ale i včelí vosk či včelí tmel propolis. Letos ale jeho včely zaměstnává ještě jiný, speciální úkol.

Foto: Michael Polák, Právo

Student liberecké univerzity Eduard Seibert ukazuje, jak v úlech pracují včely na jeho svítidlech.

Článek

Některé úly Rejzek vyčlenil pro projekt Eduarda Seiberta, studenta liberecké Technické univerzity, který vymyslel designové svítidlo Beehive neboli včelí úl. To je unikátní tím, že vzniká přímo v úlu a kromě rukou člověka na jeho vzniku pracují už jen včely. Zapojení severočeského včelaře a jeho včel odráží to, jak se studentský projekt unikátních svítidel rozrůstá.

S projektem Beehive uspěl student liberecké TU Eduard Seibert

Včely svítidla vyrábějí jen díky tomu, že se jim do úlu podstrčí matrice v požadovaném tvaru. „Je sestavená z voskového plátu, jemuž včelaři říkají mezistěna, a znají jej například i výrobci motaných svíček. Jednotlivé díly jsou slepené včelím voskem. Včely jej cítí a chtějí pokračovat v práci,“ popisuje Eduard Seibert, jak nechává přírodu vyrábět unikátní svítidlo.

Včelstvo podle něj dokáže vystavět jedno svítidlo velice rychle, za jediný den. Staví ale jen v určitém období roku, za sezonu zvládne šest, sedm svítidel. „Když to přepočítáte na měsíce v roce, tak to vychází zhruba jedno svítidlo za dva měsíce,“ vypočítává Seibert.

Liberecká univerzita přijala 16 studentů, kteří uprchli před režimem v Bělorusku

Věda a školy

Designové lampy se zatím neprodávají. Nejprve je nutné je certifikovat a na to designér potřebuje 60 až 70 tisíc korun. „Pomáhá mi liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink a s ním připravuji kampaň na portálu Hit Hit. Snad se mi podaří uspět a vybrat peníze, tak abych se mohl posunout a dělat to ještě efektivněji,“ doplnil.

Kromě žlutých svítidel v klasické barvě včelího vosku začíná Seibert a jeho včely připravovat také černá svítidla. „Do mezistěn s voskem, které do úlu vkládám, přimíchávám černé potravinové barvivo, což je živočišné uhlí. Zkoušel jsem, jak na to budou včely reagovat, a byl jsem mile překvapený. Včely si toho všímají podobně, jako když tam barvivo není,“ popsal.

Plzeňští studenti vymysleli tramvaj budoucnosti. Bude bez řidiče

Věda a školy

S projektem Beehive už loni uspěl v soutěži o nejlepší studentský start-up na liberecké univerzitě. Finanční odměnu za vítězství investoval do nákupu vlastních včelstev a mimoto spolupracuje i s dalšími včelaři. „Sice tak přicházím o část produkce medu, ale vzniká něco krásného a moc se mi to líbí,“ pochvaluje si včelař Milan Rejzek. Na projektu se chce dál podílet.

Reklama

Výběr článků

Načítám