Hlavní obsah

Kristus prý šel s křížem jinudy

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Ježíš nenesl kříž na Golgotu po jeruzalémské Via Dolorosa (Křížová cesta), takže tisíce poutníků volí chybnou trasu v přesvědčení, že kráčejí v Kristových stopách. Tvrdí to izraelský archeolog Shimon Gibson ve své knize Poslední dny Ježíše Krista.

Foto: John Javellana , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obecně se má za to, že výstup na Golgotu začal v pevnosti Antonia u Lví brány, Gibson však po analýze Janova evangelia, v němž je Kristova cesta popisována, dospěl k závěru, že Ježíš šel trasou vně západních městských hradeb.

"V Janově evangeliu je popsána cesta po "lithostratu", což řecky znamená dlažbu, po místě zvaném Gabata, to jest přes vcholek. A přesně to máme tady," vysvětlil americké stanici CNN archeolog svou verzi.

Panující omyl vysvětluje dobytím města křižáky v roce 1099, kteří proměnili Jeruzalém v město duchů. "Zabíjeli muslimy, Židy i křesťany, a výsledkem bylo přesunutí tradice z jedné části města na druhou," uzavřel.

Věřící se podle CNN shodují, že i kdyby se Gibsonova teorie potvrdila, Via Dolorosa pro ně zůstane jen jedna - ta současná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám