Hlavní obsah

Královna Alžběta se pustila do práce, rozloučila se s lordem komořím

I když se očekávalo, že královna bude truchlit nejméně osm dní, během kterých nebude vykonávat své královské povinnosti, Alžběta II. se již čtyři dny po smrti svého manžela Philipa pustila do práce. V rámci svých povinností se oficiálně rozloučila s hrabětem Williamem Peelem, který 14 let v paláci sloužil jako Lord komoří.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II s Lordem komořím. Snímek pochází z roku 2013.

Článek

Na tragickou událost zareagovala královna tak, jak je zvyklá – tedy za pomoci práce a typického silného smyslu pro povinnost. Tak reagují britské deníky na zprávu, že královna ani v době truchlení nezapomíná na některé své povinnosti.

V úterý přijala na soukromou audienci hraběte Williama Peela u příležitosti jeho odchodu z funkce Lorda komořího, což je nejvyšší funkce v Buckinghamském paláci. Hrabě Peel, jehož prapradědeček byl spoluzakladatelem moderní konzervativní strany, sloužil ve funkci 14 let a nyní zamířil do důchodu.

Foto: Profimedia.cz

Hrabě William Peel

Jeho posledním úkolem byly přípravy pohřbu zesnulého prince Philipa. Na pozici nejvyššího rádce a pomocníka královské rodiny ho střídá baron Andrew Parker, bývalý šéf kontrarozvědky MI5. Změny palác oznámil již v únoru, fakticky se Parker ujal svých povinností 1. dubna.

Přípravy na pohřeb: Královna nebude sedět se svou rodinou

V paláci zatím finišují přípravy sobotního pohřbu prince Philipa. Podle prince Andrewa, který se do smrti svého otce kvůli zapletení do Epsteinovy kauzy zdržel veškerých veřejných projevů, se Alžběta II. se smrtí svého chotě vyrovnává statečně.

Foto: Profimedia.cz

Baron Andrew Parker

Na pohřbu, kterého se bude kvůli protikonoravirovým opatřením zúčastnit pouze třicet lidí, však zřejmě bude muset sedět dva metry od své rodiny. Podle současných opatření totiž všichni členové z rozdílných domácností musí od sebe na pohřbu sedět v bezpečné vzdálenosti kromě takzvané podpůrné bubliny.

Tato výjimka je určena pro lidi, kteří žijí doma sami a museli by snášet tíhu obřadu osamoceně. Jenže královna technicky nežije v domácnosti sama, tudíž na podpůrnou bublinu nárok nemá.

Královna odmítla převézt umírajícího Philipa do nemocnice. Byla s ním do poslední chvíle

Evropa

Ostatní členové královské rodiny žijí v jiných domácnostech, a proto budou muset dodržet předepsaný odstup. Palác rovněž ujistil, že obřad proběhne podle všech platných protikoronavirových opatření. Bližší informace o průběhu ceremoniálu sdělí ve čtvrtek.

Princ Andrew v uniformě a vévodkyně Kate jako usmiřovačka

Kromě prince Andrewa, který údajně trvá na tom, že se pohřbu zúčastní ve své admirálské uniformě, bulvární deníky také napjatě sledují prince Harryho, který přiletěl do Londýna z USA a do sobotního pohřbu tráví čas v karanténě. Rozkol mezi ním a princem Williamem má údajně za úkol mírnit vévodkyně Kate, která sehraje roli prostředníka.

Princové William a Harry vzdali poctu svému dědečkovi

Koktejl

Média rovněž spekulovala o neúčasti vévodkyně Meghan, které desetihodinový let zakázal z důvodu pokročilého těhotenství lékař. Podle některých médií Meghan odmítla účast na pohřbu, protože nechtěla, aby se k ní stáčela během smutné události pozornost.

Zdroje z královského paláce však uvedly, že Meghan se pohřbu zúčastnit chtěla. Byla s královnou alespoň v telefonickém kontaktu a královna „důvodům její neúčasti rozumí“ a přeje jí hodně sil a zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám