Hlavní obsah

Koukáte na opačnou stranu! Kajakáři prošvihli životní setkání s velrybou

Novinky, tcs

Kajakáři, kteří se vypravili 13. srpna sledovat velryby do kalifornského zálivu Monterey, byli nadšeni, když si je začala prohlížet skupinka lachtanů. Zabráni do pozorování vodních šelem zcela propásli okamžik, kdy se přímo před nimi vynořil obrovský keporkak. Kuriózní situaci se podařilo zachytit fotografce Jodi Fredianiové.

Foto: Profimedia.cz

Vynoření mohutné velryby kajakářům uniklo.

Článek

Dvojice turistů se v inkriminovaný moment nacházela asi pět a půl kilometru od pobřeží, nedaleko od nich byla na palubě výletní lodi právě Fredianiová, která se specializuje na fotografie divokých zvířat.

„Lachtani se vždycky vynoří před velrybami. Poté, co se nažerou ryb, nutně potřebují vzduch,“ říká Fredianiová s tím, že velryby se na hladině objeví zhruba minutu po lachtanech. „Nadechnutí trvá jen pár okamžiků, keporkak se pak vrací opět hodovat na rybách,“ dodává fotografka.

Zátoka Monterey je od roku 2013 rájem pro ty, kteří chtějí spatřit velryby na vlastní oči. V tom roce totiž poprvé do zdejších vod připlula obrovská hejna sardelí následována právě lachtany, keporkaky a dravými ptáky. Od té doby se sem sardele, lachtani, keporkaci i velrybí pozorovatelé každoročně vracejí.

Foto: Profimedia.cz

Lachtani dokonale odvedli pozornost obou turistů.

O podobné případy, kdy se za zády nic netušících turistů vynoří majestátní zvíře, prý není nouze. „Taky se mi to několikrát stalo,“ uzavírá Fredianiová s tím, že přírodě zkrátka poručit nejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám