Hlavní obsah

Kosmonauti dostanou nové modely spodního prádla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Spodní prádlo další posádky Mezinárodní kosmické stanice (ISS) bude lehčí, měkčí a barevnější. Alespoň to tvrdí Alexandr Jarov, ředitel firmy, kde se šije oblečení pro kosmonauty. Jarovovi neřeknou ruští kosmonauti jinak než "kosmický Cardin".

Foto: Petr Pokorný

Zahajovací konference k projektu Zlatá stezka v Prachaticích.

Článek

"Pro jedenáctou expedici na ISS, která startuje 15. dubna, jsme připravili prádlo nových modifikací - všechno oblečení je uděláno z lehčího a měkčího materiálu a v nových barevných odstínech," uvedl Jarov. Spodní prádlo a jednoduché vzdušné kombinézy jsou pro kosmonauty nejčastějším oblečením na stanici - další vrstvy většinou odkládají kvůli horku.

Pro velitele posádky ISS-11 Rusa Sergeje Krikaljova šijí už dnes švadleny jednadvacet druhů prádla spodního i sportovního. Přitom ani jeden kousek oblečení nebude mít stejnou barvu, tvrdí hlavní vesmírný krejčí.

"Na rozdíl od Američanů, kteří dávají svým astronautům standardní oblečení a věci osobní hygieny z obchodů, my společně se specialisty z Institutu medicínsko-biologických věd rozpracováváme speciální oblečení a doplňky. Díky nim se mohou naši kosmonauti cítit i na orbitu maximálně pohodlně," citovala agentura ITAR-TASS Jarova.

Při navrhování spodního prádla i ostatního oblečení počítá prý ruský návrhář nejen s výsledky lékařských a biologických výzkumů lidského těla ve stavu beztíže, ale v potaz bere i psychologický dopad jednotlivých barev. Když se připravují k odletu na stanici, mohou si kosmonauti sami vybrat barvu triček a kombinéz. Jarov a jeho krejčovská dílna připravili tentokrát posádce i malý dárek - Krikaljov i jeho kolega ze Spojených států John Phillips se mohou těšit, že si na oběžné dráze budou moci oblékat i košile s jmenovkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám