Hlavní obsah

Kosatka Keikó zemřela na zápal plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

V norských pobřežních vodách zemřela v pátek večer světoznámá kosatka Keikó, která sehrála hlavní roli ve filmu Zachraňte Willyho. S odvoláním na specialistu na péči o zvířata Daneho Richardse, který na kytovce dohlížel, o tom informovala agentura AP. Keikó se dožila 27 let, příčinou jejího náhlého úmrtí byl zápal plic.

Foto: Milan Turek

Autor frýdlantského betlému se sice narodil v devatenáctém století, ale na ztvárnění biblického výjevu pracoval ještě po druhé světové válce

Článek

Skonala v pátek kolem 18:00 SEČ, a to ve fjordu Taknes. Podle Richardse postupovala nemoc velmi rychle a Keikó "projevovala známky letargie a ztratila chuť k jídlu". Ačkoli veterináři zaznamenali, že kosatka je nemocná poměrně záhy a okamžitě začali sledovat její zdravotní stav, k úmrtí došlo překvapivě brzy.

"Kontrolovali jsme rytmus jejího dýchání, bylo poměrně nepravidelné... nevyvíjelo se to pro ni příliš dobře a k večeru skonala," konstatoval Richards.

Převýchova Keikó se nezdařila

Keikó, což v japonštině znamená Šťastná, prošla v minulosti rehabilitací v mořském akváriu v americkém státě Oregon, odkud byla letecky přepravena v roce 1998 do svých rodných vod u Islandu. Tam ji speciální tým připravoval na život na svobodě a poměrně neúspěšně ji učil chytat ryby. Měsíční náklady na tuto "převýchovu" dosahovaly až půl milionu dolarů. V červenci 2002 se Keikó vydala z islandských vod k Norsku, její cesta měřila 1400 kilometrů.

Podle některých odborníků to vypadalo, jakoby hledala lidskou společnost, v níž celá léta vyrůstala. Od srpna loňského roku se pohybovala poblíž norské vesnice Halsa, kde skutečně svým obdivovatelům dovolovala, aby ji hladili a aby si s ní hráli. Stala se dokonce takovou atrakcí, že úřady na ochranu přírody nakonec prosadily zákaz, jenž zvědavcům bránil, aby se k ní mohli přiblížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám