Hlavní obsah

KoprCon přilákal milovníky sci-fi z domova i ze zahraničí

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Na 150 milovníků sci-fi, fantasy a příbuzných žánrů se sjelo do Kopřivnice, kde se od pátku do neděle konal KoprCon. "Na to, že jde o první ročník, je účast velmi slušná. Považuji to za úspěch," řekl spokojeně jeden z pořadatelů, Roman Kresta z kopřivnického sci-fi klubu Radegast.

Článek

Diskuse, přednášky, kvízy a herní turnaje, videoprojekce, besedy, večerní párty, to vše sice fanouškům fantastiky nabídl prakticky nepřetržitý program, přesto si však každý mohl najít čas, aby si popovídal s ostatními jen tak o životě.

"Původním posláním conů je totiž především setkávání fandů fantastiky. Spojuje nás sice sci-fi, avšak když se takhle několikrát do roka setkáme, popovídáme si o čemkoli. Jsou tady lidé různého věku, různých profesí. Na conech se veškeré rozdíly smazávají," dodal Kresta s tím, že "tyto duševní lázně očišťují od denních starostí, zmatku a chaosu".

Fanoušci sci-fi si přišli na své

Kopřivnická akce byla určena především příznivcům Hvězdných válek (Star Wars), na své si však přišli také milovníci Pána Prstenů, Mangy a Anime, Harryho Pottera (diskutovalo se o jeho již pátém díle), Star Treku, RoboCopa atd.

"Sci-fi mě přitahuje, protože naznačuje budoucnost, kam až by se lidstvo mohlo dostat, co by mohly přinést ještě vyspělejší technologie," uvedl vysokoškolák Patrik Helta (19). Ondřeje Scheinherra (24), který do Kopřivnice přijel z Prahy, ovládá fenomén Star Wars už od počátku devadesátých let 20. století. "Je to můj soukromý únik z reality. Drží mě to, stejně jako svět a lidi, kteří jsou kolem," svěřil se.

"Fantastika mě poprvé zaujala, když jsem šla s mladším bráchou jako doprovod do kina na sci-fi pohádku. Okamžitě mě to chytlo, a je to už více než deset let," řekla pražská architektka Tereza Kovaničová (27). 

Návštěvníci se na KoprConu aktivně podíleli

KoprCon byl posledním místem v republice, kde bylo možné zhlédnout zatím poslední díl ságy Star Wars. Naopak, premiéru měly v Kopřivnici dva románové tituly nakladatelství Egmont. Mezi hosty KoprConu byl také známý záhadolog a cestovatel Arnošt Vašíček. "Vyhodnoceny byly dvě literární soutěže O zlatého ysalamirie a Radegast 2k3, do nichž autoři přihlásili celkem dvě desítky sci-fi povídek," řekl David Macháček, hlavní organizátor akce.

"Čtvrtina lidí, kteří na KoprCon přijeli, se programu účastnila aktivně, například přednášeli, promítli své amatérské filmy, tedy nepřijeli se pouze bavit," podotkl Kresta. Podle pořadatelů má KoprCon ambice stát se nástupcem kolínského Rakonu. "Zkoušíme to, a věřím, že budeme pokračovat dalšími ročníky," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám