Hlavní obsah

Kolumbijští indiáni si svítí vodní lampou, jež vyrábí energii ze slané vody

Stovky milionů lidí na světě nemají přístup k elektrické síti, jsou mezi nimi Goachirové, indiánský kmen žijící na severním pobřeží Kolumbie. Jejich problém s elektřinou se pokusil zčásti vyřešit Kolumbijec Miguel Mojica žijící ve španělské Valencii, který vymyslel lampu vyrábějící energii pro světlo ze slané vody prostřednictvím elektrolýzy. Informoval o tom server španělského deníku 20 minutos.

Foto: E-dina

Lampa je pro lidi, kteří nemají přístup k elektřině, vítaným pomocníkem.

Článek

Lampa nazvaná Waterlight (v překladu Vodní světlo) dokáže vyrobit z půl litru slané vody energii pro světlo na 45 dní.

Je navíc šetrná k životnímu prostředí, protože je z recyklovatelných materiálů. Její obal je ze dřeva, rukojeť je z textilie vyrobené navíc podle tradičních vzorů Goachirů (též zvaných Wayúuové), kteří žijí na poloostrově Guajira.

S touto lampou mohou domorodci pokračovat ve svých každodenních činnostech i po západu slunce, aniž by museli používat svíčky.

„V této komunitě matky učí své děti doma, a takto je budou moci vyučovat i večer. Rybáři budou moci lovit i v noci a řemeslníci budou mít více času denně na dokončení zakázek,“ uvedl Mojica.

Lampa má navíc vstup USB, takže ji lze využít třeba i k nabíjení mobilního telefonu.

V Izraeli našli 2000 let starou lampu ve tvaru lidské tváře

Koktejl

„Zatím jsme vyrobili 30 lamp pro tři desítky rodin, to byl náš cíl v první fázi,“ popsal autor vodní lampy, který spolupracuje s kolumbijskou firmou E-dina.

Ta nyní analyzuje, jak tuto užitečnou pomůcku pro lidi v oblastech bez elektřiny vyrábět ve větším množství.

Podle Mojiky se nyní také studuje možnost místo slané vody použít obyčejnou vodu, nebo dokonce moč, což by se dalo využít v nouzových situacích například v horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám