Hlavní obsah

Kočičí maso možná brzy z čínských talířů zmizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Pro většinu Evropanů je konzumace koček nepřijatelná. Většina lidí ji vnímá jako odpornou, jen někteří možná vzpomenou na doby, kdy kočičí maso bylo jídlem nejchudší spodiny. V jižní Číně je ale kočka stále vyhledávanou pochoutkou. Tedy dosud byla. Ochránci zvířat tomu totiž chystají nemilosrdný boj.

Článek

I tam se totiž rozrůstá podhoubí ochránců zvířat, které navíc jako déšť skrápí podpora střední třídy považující konzumaci koček za znak chudoby. Ve městech jižních částí Číny ale denně zahynou desítky tisíc koček, které lidé s oblibou konzumují například ve formě kebabu.

Pro tradicionalisty je kočka výtečnou pochoutkou, pro ochránce zvířat a střední třídu však už primitivismus či nechutnost stejně jako pro západní kulturu. V zemi se tak rozhořela občanská válka, která se točí kolem otázky: jíst či nejíst?

Ochránci nemají zastání ve vládě

Ochránci zvířat nemají podporu ve vládě, ale přesto se jejich základna rozrůstá, a od tichých protestů a informačních letáků teď přešli k aktivnímu boji s konzumenty koček.

Stovky nadšenců zesměšňují milovníky pochutin z koček na tržnicích či v restauracích, kam vtrhnou a ztropí rozruch. Konzumaci koček sice vnímá stále více Číňanů jako něco staromódního až primitivního, zároveň je ale boj proti jejich pojídání vnímán jako vliv západní kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám