Hlavní obsah

Kdosi namaloval nápis T-34 na ledního medvěda

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko pobouřilo video zveřejněné v pondělí na sociálních sítích. Kdosi namaloval na ledního medvěda název sovětského tanku T-34. Není jasné, kdy a kde bylo video pořízeno, ochranáři na Čukotce však po vinících i po zvířeti usilovně pátrají. Kvůli krutému vtípku je zvíře jak pro svou kořist, tak pro pytláky mnohem lépe viditelné, což ho ohrožuje na životě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Záběry pořídili dva muži v autě, kteří spatřili podivně vypadajícího ledního medvěda. „Proč je tak špinavý?“ ptá se jeden z nich. „Flekatý medvěd?“ nabízí těžko uvěřitelné vysvětlení druhý. Když se medvěd natočí k oběma mužům bokem, užasnou. Lední medvěd má na boku velký černý nápis T-34.

Video na sociálních sítích tento týden zveřejnil Sergej Kavrij, zaměstnanec Světového fondu na ochranu přírody (WWF) na Čukotce, ve snaze dopátrat se místa, kde bylo video pořízeno, a případně odhalit viníky.

Do pátrání se zapojil i Anatolij Kočněv, výzkumník z laboratoře ekologie savců při Institutu severské biologie Ruské akademie věd.

Kočněv tvrdí, že místo, které je vidět na nahrávce, na Čukotce nezná. „Letos bylo pár incidentů s ledními medvědy v Nové zemi. Možná tam chytili nějakého medvěda. Jelikož odchycení nedělají odborníci, ale obyčejní lidé, mohlo dojít k tomuhle ‚vtípku‘,“ uvedl Kočněv pro server Arctic.ru s tím, že oslovil i své kolegy na Wrangelově ostrově.

Na Nové zemi vyhlásili stav nouze kvůli invazi ledních medvědů

Zahraniční

Vědec se dále domnívá, že nápis nemohl být namalován obyčejnou neškodnou barvou. „V šedesátých letech se vědci právě na Wrangelově ostrově pokoušeli lední medvědy číslovat. Barvy se téměř okamžitě smyly, jakmile medvědi začali plavat,“ uvedl Kočněv.

Velký černý nápis dle vědců podstatně ztíží medvědovi život. Bude mnohem lépe viditelný pro kořist, takže se mu bude hůř lovit. Sám se pak kvůli viditelnosti stane lepším cílem pro pytláky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám