Hlavní obsah

Na Nové zemi vyhlásili stav nouze kvůli invazi ledních medvědů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav nouze vyhlásily v sobotu úřady na ruském souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu poté, co se k lidským sídlům stáhl velký počet ledních medvědů. Úřad gubernátora podle agentury TASS hovoří dokonce o medvědí invazi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřady uvedly, že od lidí, škol či školek dostaly řadu ústních i písemných stížností a připomínek, které se týkají medvědů.

„Lidé jsou vyděšeni. Mají strach odejít z domova a jejich denní režim je narušen. Rodiče se bojí nechat jít děti do školy,” uvedl úřad gubernátora Archangelské oblasti, pod kterou souostroví spadá.

V okolí lidských sídel se od prosince shromáždilo několik desítek medvědů. U osady Bělušja Guba na Jižním ostrově bylo zpozorováno 52 medvědů, z nichž zhruba deset se neustále pohybuje po katastru sídla. Hlášeny jsou také zprávy o tom, že tyto šelmy pronikly i do domů lidí.

Žiganša Musin, starosta osady, uvedl, že pěti medvědům se podařilo dostat se na území místní vojenské základny, kde jsou umístěny jednotky vzdušných sil a protivzdušné obrany. „Jsem tady od roku 1983, ale takhle početná invaze tu ještě nebyla,“ uvedl Musin v tiskovém prohlášení.

„Lidé jsou vyděšení. Bojí se vycházet ze svých domů. Rodiče nepouští své děti do škol a školek,“ dodal Alexandr Minajev, Musinův zástupce.

Stav nouze nicméně neumožňuje odstřel zvířat, neboť to zakázaly úřady pro ochranu přírody.

V rámci mimořádných opatření byly u škol a školek namontovány ploty, na bezpečnost obyvatel dbají vojenské hlídky a na souostroví se chystá vydat zvláštní tým odborníků, aby podnikl další preventivní kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám