Hlavní obsah

Kdepak zraněná, sova byla pouze příliš tlustá a nemohla vzlétnout

Novinky, nčs

Když se objevila sova v příkopu u anglického Suffolku, byla nejdřív považována za zraněnou. Jakmile byla převezena do záchranné stanice pro zvířata, zjistilo se, že samice sýčka obecného je jenom příliš tlustá na to, aby mohla vzlétnout.

Foto: Suffolk Owl Sanctuary

Sovu přinesl muž na stanici v obavě o její zdraví.

Článek

Sýčka objevil majitel pozemku před několika týdny a v obavě o jeho život jej dopravil do záchranné stanice. Tam se ale zjistilo, že ptákovi se daří poměrně dobře, s nadsázkou řečeno vlastně až moc dobře.

Ukázalo se totiž, že čtvrtkilová sova je pouze příliš tlustá na to, aby mohla létat. Její váha zhruba o třetinu překračovala běžnou hmotnost dospělé samice sovy. Podle pracovníků stanice je taková situace u volně žijících ptáků velmi netradiční.

V Česku dramaticky ubývá sýčků

Domácí

„Byla nalezena na místě, které jí poskytovalo velké množství potravy. Nemusela ani létat, živila se drobnými hlodavci,” řekl sokolník Rufus Samkin.

Sově byla nasazena přísná dieta a během několika týdnů se podařilo ptákovi zhubnout a byl vypuštěn zpět do přírody. „Možná ji uvidíme znovu, možná ne. Snad se naučila držet si váhu pod kontrolou, pomůže jí to unikat před predátory,” dodal Samkin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám