Hlavní obsah

Karel Svoboda měl před smrtí rozepsané paměti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hned dvě knihy o tragické smrti Karla Svobody již za několik dnů zaplaví pulty knihkupectví. Autoři se do díla pustili, s trochou nadsázky, málem ještě dříve, než stačila vychladnout zbraň, kterou si skladatel vzal 28. ledna život. Karel Svoboda pracoval na svých pamětech ještě těsně před svou smrtí.

Článek

"Troufl bych si říct, že knih, které se budou týkat života a hlavně smrti Karla Svobody, bude brzy víc, než tyto dvě, které vyjdou nyní," říká známý knihkupec a nakladatel Jan Kanzelsberger starší. "Nechci je vůbec posuzovat z morálního hlediska, ale z faktického je jasné, že půjde o bulvár. Navíc ušitý horkou jehlou, nicneříkající kompilát článků a fotek, které už někde vyšly," dodal nakladatel. 

Protože Jan Kanzelsberger přiznává, že na bulvár jako takový má hodně vyhraněný názor, zajímavější by podle něj mohla být kniha, na které už nějaký čas pracoval sám Karel Svoboda.

"Uvažoval o vydání svých pamětí už nějaký čas," sdělil Jan Kanzelsberger Korzu. "Pracoval na hrubém rukopisu, ale dost pomalu. Nechtělo se mu, ale byl k tomu nucen vydavatelem. Ten mi asi dva měsíce před smrtí Karla Svobody říkal, jak těžko se rukopis rodí, i když na něm spolupracuje se známou novinářkou. Já mu na to řekl, aby uvážil, jak se kniha bude prodávat," uvedl Kanzelsberger.

Pravé Svobodovy paměti se na trh v blízké době nedostanou

"Život Karla Svobody byl velmi pohnutý, ale nikoli skandální. Snad nejklidnější z jeho vrstevníků, žádné senzace jako poměr s krasobruslařkou nebo alkohol. Muselo by se mu něco stát, aby se to dobře prodalo, řekl jsem mu tehdy doslova, nějaké dva měsíce před jeho smrtí," vzpomíná na souhru náhod knihkupec.  

Na tento rozhovor si vzpomněl dva dny po smrti Karla Svobody a svému známému nakladateli zavolal, jak daleko s připravovanou knihou autorizovaných vzpomínek vlastně je.

"Teprve se líhne. I když ji někdo za Karla Svobodu dopíše, rozhodně nebude v blízké době připravena do tisku, řekl mi," reprodukuje nedávný rozhovor Jan Kanzelsberger. Do té doby se však čtenáři budou muset zřejmě spokojit jen s tituly, které přemílají stále dokola různé senzační hypotézy a domněnky, aniž by všechny nutně měly reálný podklad. Na to jej získat totiž zkrátka nebyl čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Svobodovi kolegové: je to obrovská ztráta

Nedělní smrt skladatele Karla Svobody překvapila všechny jeho spolupracovníky. Svoboda se v neděli odpoledne podle verze policie zastřelil ve svém době...

Výběr článků

Načítám