Hlavní obsah

Kalifornští hasiči obalují největší stromy na světě ohnivzdorným materiálem

Hasiči v kalifornském národním parku Sequoia obalují sekvojovce obrovské ohnivzdornou pokrývkou. V oblasti totiž zuří lesní požáry a panují obavy, že plameny by za několik hodin mohly zasáhnout i takzvaný Obří les (Giant Forest), kde rostou jedny z nejmohutnějších stromů na světě, informuje zpravodajský web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Generál Sherman dostal protipožární ochranu.

Článek

V lese je asi 2000 sekvojovců, včetně stromu nazývaného generál Sherman podle generála americké občanské války Williama Tecumseha Shermana. Tento strom měří 83 metrů a bývá označovaný za nejmohutnější na světě.

V regionu se již týden rozrůstají dva velké požáry. Aktivováno bylo na 350 hasičů a nasazeny byly také vrtulníky a hasící letouny.

Několik stromů, včetně generála Shermana, hasiči obalili hliníkovou folií.

Foto: Profimedia.cz

Generál Sherman dostal protipožární ochranu.

„Je to oblast, která má pro mnoho lidí velký význam, takže vynakládáme velké úsilí, abychom tento les ochránili,“ uvedla mluvčí parků Sequoia a Kings Canyon Rebecca Patersonová.

Generál Sherman je považovaný za nejobjemnější živý jednokmenný strom na Zemi. Odhaduje se, že je 2300 až 2700 let starý.

Podle odborníků jsou sekvojovce velmi odolné vůči požárům. Před žárem je chrání kůra a plameny vyčistí půdu kolem stromů a zlikvidují ostatní dřeviny, které s těmito giganty soupeří o sluneční paprsky.

Biologové slaví: prastaré kalifornské sekvoje přežily masivní požáry

Amerika

Nejnovější požáry známé jako Colony a Paradise vznikly následkem blesků a nyní pohlcují křovinnou vegetaci v pohoří Sierra Nevada, kde se park Sequoia nachází.

Jen v Kalifornii letos propuklo na 7400 lesních požárů, které sežehly oblasti o rozloze zhruba 8900 kilometrů čtverečních.

K rozrůstání požárů přitom přispívají vysoké teploty a sucha, jež jsou spojována s globální změnou klimatu. Požár Dixie, který byl druhým největším zaznamenaným požárem v kalifornských dějinách, byl do značné míry uhašen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám