Hlavní obsah

Jozef Kubinyi má šlechtické předky

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi nepopírá, že má polské a maďarské předky. Rod z něhož pochází, dostal dokonce šlechtický titul od Jagellonců v roce 1498. Oblast Dolní Kubín na Slovensku je navíc pojmenována podle jejich rodu.

Foto: David Migal

V lázních si budete moci vyzkoušet i potápění.

Článek

Sám se hlásí ke slovenské národnosti a jeho přímí předkové jsou rovněž Slováci. "V generaci babiček a dědečků už nikdo nebyl ani Maďar ani Polák," řekl Kubinyi.

Sám ministr má zřejmě ještě v sobě modrou krev. Působí důstojně, je velmi rozvážný, nezvyšuje hlas a ani z mimiky obličeje se nedá usoudit, co si v dané chvíli myslí. Jeho kolegové tvrdí, že impulsivnost je mu cizí.

Ministr se zmínil i o tom, zda se jeho jméno vyslovuje tvrdě nebo měkce. Není totiž obvyklé, aby  byly ve jméně vedle sebe tvrdé y a měkké i.

"Maďarsky by se moje jméno mělo vyslovovat na konci s měkkým i. Toto i v maďarské výslovnosti prý nahrazuje háček nad n. Proto se jméno maďarsky vyslovuje měkce - Kubíňi. Nicméně na Slovensku se jméno vyslovuje tvrdě, tedy na konci s tvrdým y a já jsem na tuto výslovnost také tak zvyklý," řekl ministr.         

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám