Hlavní obsah

Jídelníček hvězdného plavce Phelpse: denně jí jako pět obyčejných lidí

PEKING

Nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps má obrovský hlad nejen po medailích. Za den spořádá tolik jídla, co jiní lidé za několik dní. I když má fenomenální americký plavec při tréninku i závodech velký výdej energie, vysvětlením toho, proč na rozdíl od normálních smrtelníků netloustne, je i jeho velmi rychlý metabolismus.

Článek

Phelpsův jídelníček podrobila rozboru britská zpravodajská stanice BBC. Níže přinášíme obyčejný jídelníček hvězdného plavce během olympijských her v Pekingu.

Snídaně
tři sendviče se smaženými vejci, sýrem, rajčaty, hlávkovým salátem, smaženou cibulí a majonézou
tři lívance s čokoládovou polevou
omeleta z pěti vajec
tři pocukrované francouzské topinky
miska ovesné kaše s otrubami
dva hrnky kávy
Oběd
půl kila těstovin
dva velké sendviče z bílého pečiva se sýrem, šunkou a majonézou
energetické nápoje
Večeře
půl kila těstovin, obvykle se smetanovou omáčkou carbonara
obrovská pizza
energetické nápoje
Celková denní spotřeba: 10 000 kalorií

Takovéto menu je ale prý u Phelpse, který v roce 2004 získal v Aténách šest zlatých a nyní v Pekingu osm, během plného tréninku v jednom dni běžné.

"Jíst, spát a plavat, to je vše, co mohu dělat," řekl americký plavec poté, co vyhrál své 11. olympijské zlato. Vzhledem k tomu, kolik toho sní a uplave, to není moc překvapivé, poznamenává BBC. I když třiadvacetiletý plavec tráví každý den pět hodin v bazénu tréninkem, aby všechny ty kalorie spálil, jeho jídelníček je zjevně stále přehnaný.

Odbornice na výživu sportovců Barbara Lewinová se nedomnívá, že by šlo o nějaký speciální dietní program pro olympijského šampióna.

:. Michael Phelps s jednou ze svých pekingských medailí.foto: ČTK/AP

"Pokud by takto jedl dlouhodobě, tak by musel pravidelně chodit ke kardiologovi," poznamenala Lewinová. Doporučuje vynechat žloutky, bílé pečivo nahradit celozrnným, přidat do jídelníčku ovoce a zeleninu a hlavně rozložit jídlo do více dávek během celého dne.

Za úspěchem stojí i vysoká potřeba sacharidů

Ale i když se kombinace jídel, která 193 centimetrů vysoký plavec konzumuje, nejeví zrovna zdravě, Lewinová nachází i rozumné důvody Phelpsovy "diety". Pracovala prý s více než tisícovkou sportovců s velkou zátěží, plavci a běžci, a jedním z jejich nejčastějších problémů byl pokles glykogenu v důsledku nízké konzumace sacharidů.

"V devíti z deseti případů je důvodem toho, že sportovec nedosáhne svého maxima, nízká spotřeba sacharidů, které vaše svaly potřebují," uvedla. Phelps vyhrál v Pekingu vyhrál všech osm závodů, kterých se účastnil a překonal tak v počtu zlatých medailí na jedné olympiádě 36 let starý rekord svého krajana Marka Spitze.

:. Michael Phelps se ve vodě mění v neporazitelný stroj.foto: ČTK/AP

Velké množství sacharidů, které konzumuje v pečivu a těstovinách, se rychle stráví a dodává plavci okamžitou energii. Phelps, který váží kolem 85 kilogramů, to dobře ví. Když se jej ptali, co potřebuje, aby pokračoval ve svém zlatém tažení, odpověděl: "Dostat do sebe nějaké kalorie a pokusit se zotavit nejlépe, jak budu moci."

Phelps má v těle jen osm procent tuku

Odborníci upozorňují, že Phelpsovu dietu nelze každému doporučit. Díky své svalnaté postavě a metabolismu jeho denní dávky vysoce převyšují spotřebu průměrného člověka.

"Je to kombinace špičkového výkonu znásobená tím, že má ohromný metabolismus - když sedí, tak spálí víc kalorií než spousta lidí při chůzi," řekl Jeff Kotterman, ředitel Americké národní asociace sportovní výživy. Odhaduje, že Phelps, který má zhruba jen osm procent tuku v těle, spálí za hodinu svého plaveckého tréninku okolo 1000 kalorií.

Průměrný člověk při fyzickém výkonu, například svižné chůzi, spálí za stejnou dobu 170 až 240 kalorií. Phelps zkrátka není obyčejný člověk, uzavírá BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám