Hlavní obsah

Jedno z miliónu: Dítě má srdce na pravé straně a ještě obráceně

Novinky, Markéta Klánská
Terre Haute

Osmiměsíční Joey Sanquenetti z Terre Haute v Indianapolisu je podle jeho maminky šťastné dítě, stále se směje a pláče jen výjimečně. Na první pohled vypadá zcela normálně, opak je však pravdou. Jako jeden z miliónu se narodil s obráceným srdcem. Nejenže ho má na pravé straně hrudníku, ale ještě je otočené opačným směrem.

Článek

Už od prvních okamžiků po Joeyho narození bylo přítomným sestrám a lékařům jasné, že s ním není něco v pořádku.

„Zdravotní sestra chtěla Joeymu zkontrolovat tlukot srdce. Hledala všude možně, dokud se asi po půlhodině neukázalo, že má srdce na pravé straně,“ zavzpomínala pro regionální televizi WTHI Heather Romanová, matka malého Joeyho.

Později lékaři odhalili, že je Joeyho srdce navíc ještě otočené. Zatímco běžně mají lidé srdce, které směřuje vlevo, Joey má srdce orientované vpravo. A k tomu má ještě prohozené velké arterie. Podle odborníků je zázrak, že je chlapec stále naživu. Mít srdce nějakým způsobem převrácené není tak vzácný jev, ale šance narodit se hned s několika anomáliemi najednou je jedna ku miliónu.

Jedna drahá operace za druhou

První operaci, která jeho rodiče přišla na více než 80 000 dolarů (1 450 000 korun), absolvoval Joey, když mu nebyl ani den. Minulou středu se pak Joey na operační sál vrátil. Lékaři z dětské nemocnice v Indianapolisu mu provedli první polovinu takzvané Fontanovy operace, která má Joeymu zvýšit hladinu kyslíku v krvi, aby mohl lépe dýchat a nabrat nové síly.

Pětihodinový výkon byl úspěšný, ale jak lékaři dodávají, je to jen začátek. Druhá část náročné procedury čeká Joeyho, až mu budou tři roky. Malý pacient se zatím zotavuje dobře, v nemocnici ale ještě několik týdnů zůstane.

Náklady na zlepšení Joeyho života jsou velmi vysoké, Romanová však uvedla, že s pomocí rodiny a přátel založila benefici, která Joeymu k potřebné péči dopomůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám