Hlavní obsah

Jedni ho milují, druzí nesnáší. Koriandr rozděluje společnost

Novinky, nčs

Dá se říct, že je to bylina, kterou buď milujete, nebo nesnášíte. Řeč je o koriandru, jehož odpůrci si dokonce vytvořili vlastní den, jenž označují jako Den proti koriandru a slaví se 24. února.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koriandr setý má původ v Asii, pěstoval se také v Egyptě. Ostatně dnes roste jako planá rostlina i ve Středomoří. Ať už je použitý do omáček, na maso nebo jen tak na ozdobu, dokáže ve strávnících vyvolat opravdu silné emoce.

Zatímco jedni na zelenou bylinku nedají dopustit, ve druhých vyvolává koriandr skutečný odpor. A právě odpůrci pronikavé chuti koriandru se sdružují na sociálních sítích, kde téměř 300 tisíc lidí společně vyjadřuje svoji nevoli a společně sdílí vtipy na účet chuťově výrazné byliny.

Když se raději nakazíte virem, než abyste se museli dívat na koriandr.

„Drahé restaurace, pokud vaše jídlo obsahuje koriandr, informujte o tom laskavě dopředu,” žádá mimo jiné komunita, která chuť koriandru popisuje nejčastěji jako „mýdlovou”. Společně také slaví Den proti koriandru, který je stanoven na 24. února.

Názor na toto koření ale může souviset i s genetikou. Podle studie, které se zúčastnilo 76 tisíc lidí, záleží láska či nenávist k čerstvému koriandru na druhu vašich genetických informací. Pokud například máte genotyp typu CC, je pravděpodobnost, že vám bude koriandr vadit, dvakrát větší, než když máte genotyp CT, napsal server vinepair.com.

Byliny opředené mýty

Zdraví

Odpůrci koriandru se však připravují o blahodárné zdravotní účinky, které má. Urychluje metabolismus a pomůže s odstraňováním škodlivých látek z těla, zejména ze střev. Vysvětlujte to ovšem někomu, kdo má při požívání koriandru pocit, jako by žvýkal kus mýdla.

Anketa

Máte rádi koriandr?
Ano
67,2 %
Ne
32,8 %
Celkem hlasovalo 4700 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám