Hlavní obsah

Japonsko chce dát do výtahů toalety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko zvažuje, že ve výtazích ve veřejných budovách instaluje toalety a zásoby pitné vody pro případ, že v nich uváznou lidé při zemětřesení. Otřesy půdy jsou v Japonsku velmi časté a úřady z toho důvodu přijaly už řadu preventivních opatření při stavbě domů i v jiných sférách. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh týkající se výtahů zazněl poté, co v sobotu zasáhlo Japonsko zemětřesení o síle 7,8 stupně. Většina výtahů automaticky zastavila v nejbližším patře a otevřela dveře, 14 výtahů ale zůstalo stát mezi poschodími. Cestující v některých z nich čekali na vysvobození více než hodinu.

Představitel sdružení výrobců výtahů po schůzce s činiteli ministerstva pro infrastrukturu uvedl, že jedním ze zvažovaných kroků je nyní zajištění toalet ve výtazích.

Řada nových výtahů má vyhrazeno malé místo pro sezení, které využívají senioři, a toalety by mohly být zřízeny kupříkladu pod těmito sedačkami. Jednalo by se o výklopnou lepenkovou krabici s nepropustným sáčkem nebo absorpčním materiálem uvnitř.

Japonsko leží na střetu čtyř tektonických desek a je opakovaně postihováno silným zemětřesením. Úřady jsou přesvědčeny, že při dalších mohutných otřesech půdy by mohlo ve výtazích zůstat uvězněno až 17 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám