Hlavní obsah

Japonec vyžije s desetikorunou na den, lidé si ho za tuto částku pronajímají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělec a bezdomovec Kotani Makoto si každý den vystačí s 50 japonskými jeny (asi deseti korunami). Kromě skutečnosti, že dokáže vyžít s tak nízkou částkou je zajímavý i způsob výdělku. Lidé si ho za tuto částku mohou na celý den pronajmout a on jim na oplátku splní téměř vše, co si přejí.

Foto: Profimedia.cz

50 japonských jenů, více na celý den Kotani Makoto nepotřebuje.

Článek

Makoto žije v Tokiu, kam se přestěhoval před čtyřmi lety s nadějí, že se stane úspěšným komikem. Protože si nemohl dovolit vlastní byt, bydlel nějaký čas u známějšího komika zvaného King Kong Nishino. Ten mu po několika měsících společného bydlení poskytl životní radu. „Ode dneška by ses měl stát bezdomovcem. Tvůj život bude mnohem lepší,“ řekl mu.

Ačkoliv se jeho rada zdála být podivná, Makoto si ji vzal k srdci a s odstupem času tvrdí, že nikdy nebyl šťastnější. V počátcích to nebylo snadné, přespával na ulicích a marně hledal nejrůznější brigády. Poté mu však stejný přítel uštědřil další radu. S vážným výrazem ve tváři mu řekl, že by se měl nechat pronajímat lidmi za 50 japonských jenů (deset korun) na den.

Makoto nelenil a s novým pseudonymem Homeless Kotani nabídl vlastní služby na sociálních sítích. Ty mu postupně přitáhly nové klienty a postupem času se dokonce stal malou online celebritou. Nejprve byl skeptický, brzy však zjistil, že se lidé, kteří si ho pronajali za tak nízkou částku, cítí provinile. Poté, co jim Makoto splní drobnou laskavost, se mu chtějí různými způsoby odměnit. Kupují mu jídlo, oblečení, a dokonce mu nabízejí nocleh na několik dní.

Není to však zadarmo, lidem musí plnit nejrůznější přání. Někteří z jeho klientů si jen potřebují popovídat a zlepšit náladu, jiní chtějí pouklízet. Jednou ho klient požádal, aby mu vystál frontu v obchodě. „Už jsem byl i modelem pro nudistickou kresbu,“ dodává klidně.

Za poslední čtyři roky využilo jeho služeb už přes tisíc lidí a jeho časový harmonogram je prý natolik plný, že si jej zákazníci musí rezervovat měsíc dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám