Hlavní obsah

Jamajka má radost z německých voleb, všichni o ní teď mluví

I když řada států na výsledek německých parlamentních voleb reagovala spíše opatrně, jedna země z nich rozhodně může mít radost – Jamajka. Jméno tohoto ostrovního státu se totiž v Německu od nedělních voleb nepřetržitě skloňuje, protože se tak přezdívá koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, která by nyní mohla vzniknout.

Foto: Profimedia.cz

Z možné koalice CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených se radují i na Jamajce.

Článek

Přezdívky koalic jako Jamajka, semafor nebo Keňa odkazují na typické barvy jednotlivých německých stran, které jsou jejich součástí. V případě Jamajky jde o černou barvu CDU/CSU, žlutou svobodných demokratů a tradiční barvu Zelených.

V médiích i mezi politiky je přezdívka oblíbená, což zástupce této karibské země těší. „Je to samozřejmě překrásné, že tady teď každý skloňuje jméno naší země,“ řekla listu Stuttgarter Zeitung jamajská velvyslankyně v Německu Margaret Jobsonová, podle níž o tom vědí i lidé, kteří na Jamajce pracují v turistickém sektoru. „Je to skvělá reklama pro naši značku,“ podotkla.

Navíc je podle ní jamajská vláda velmi stabilní, což by mohlo být dobrým znamením i pro Německo, kde zatím na nadcházející vyjednávání stran, mezi nimiž panují značné programové rozdíly, řada lidí hledí se skepsí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám