Hlavní obsah

Jako první snědl nejpálivější jídlo na světě. Přežil, ale s halucinacemi

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grantham

Pokrm s názvem Widower chicken curry obsahuje 20 chilli papriček Naga Infinity, jedné z nejsilnějších odrůd vůbec, a je označován jako nejpálivější jídlo na světě. Sníst se ho pokoušelo přes 300 lidí, uspěl pouze jediný. Anglický lékař Ian Rothwell sice musel překonávat silné halucinace, ale jídlo nakonec dojedl. Informoval o tom Daily Mail.

Po konzumaci nejostřejšího kari na světě se u muže projevily halucinace

 
Článek

Jídlo vaří v indické restauraci Bindi v Granthamu v hrabství Lincolnshire. Kuchař musí mít při jeho přípravě nasazené ochranné brýle a masku, jinak by si ublížil. Každý, kdo se jídlo odváží sníst, musí navíc podepsat dohodu, která restauraci zbavuje odpovědnosti v případě vzniklých zdravotních problémů.

Pálivost jídla je neuvěřitelných šest miliónů SHU (Scoville Heat Unit) na Scovilleho stupnici pálivosti. Pro srovnání, nejpálivější vodka na světě, kterou Novinky testovaly loni v říjnu, má pálivost 250 000 SHU. [celá zpráva]

Degustace nejpálivější vodky na světě bolela všechny zúčastněnéVideo: Novinky

Ian Rothwell, 55letý radiolog z malé vesnice Sudbrooke, se o pokrmu doslechl od přítele své dcery. Jeho kamarádi pálivé kari nedokázali sníst, což přimělo Rothwella, aby vyzkoušel své schopnosti. Pálivé jídlo má totiž ve velké oblibě.

Do jídla se pustil sebevědomě, ovšem zhruba v polovině přišla krize. Britský lékař si chtěl odpočinout a šel se projít na čerstvý vzduch. Zpět ho ale musela přivést jeho žena, trpěl totiž halucinacemi. I přesto ale pokrm celkem po více než hodině snědl.

Foto: Profimedia.cz

Ian Rothwell obdržel certifikát s potvrzením, že jídlo opravdu snědl

„Pálivá jídla mám rád, ale tohle bylo mimo všechna měřítka. Postupem času to bylo horší a horší a bojoval jsem s tím, abych neskončil, ale byl jsem odhodlán dotáhnout to do konce,“ řekl rekordman.

Stal se tak prvním člověkem, který speciální pokrm snědl. „Měli jsme tu už přes 300 pokusů, ale nikdo jiný neuspěl. Většina skončila už po pouhých sedmi soustech. Lidé se nám tu potili, plakali, třásli se i zvraceli. Jednou jsme dokonce museli volat záchranku,“ dodal Mohamed Karim, vedoucí restaurace Bindi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám