Hlavní obsah

Jako luxusní sporťák. Ovce se vydražila za miliony

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní komoditou nemusejí být jen šperky nebo auta, ale i ovce. Ta nejdražší se na aukci ve Skotsku vydražila za neuvěřitelných 368 tisíc liber, což je přes deset milionů korun. Její vyvolávací cena byla při tom mnohonásobně nižší, píše server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ovce se prodala za deset milionů korunVideo: Reuters

 
Článek

O ovci plemene texel se na aukci strhla doslova bitva. Její cena začala na deseti tisících librách (292 tisíc korun), ale brzy se vyšplhala do mnohem vyšších částek. Půlroční beran jménem Double Diamond se tak stal nejdražším svého druhu, pokořil rekord z roku 2009, kdy se jeho zvířecí příbuzný vydražil za 230 tisíc liber (6,7 milionu korun).

Ovci od chovatelů z anglického Stockportu koupilo konsorcium tří farmářů, kteří doufají, že se jim investice díky dalšímu chovu vrátí. „U ovcí s rodokmenem se soustředíte na větší detaily, jako je srst, barva nebo i tvar hlavy,“ vysvětlil jeden z kupců Jeff Aiken. „Takovou částku jsme zaplatili za dobré geny,“ vysvětlil.

Aiken zároveň doplnil, že cena je to až obscénní, protože velké množství farmářů čelí ekonomické nejistotě. Částka za ovci tak podle něj vůbec neodráží stav, v jakém se většina chovatelů nachází. „Je jen malé procentu farmářů, kteří si mohou dovolit zaplatit tolik peněz,“ doplnil.

Ovce plemene texel pocházejí z malého ostrůvku u pobřeží Nizozemska. Jejich cena je běžně vysoká, dosahuje pětimístných částek, tvrdí organizace Texel Sheep Society.

Ovce strávila sedm let na útěku. Teď její vlna šla na charitu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám