Hlavní obsah

Ovce strávila sedm let na útěku. Teď její vlna šla na charitu

Novinky, tcs

Ovce jménem Prickles utekla z tasmánské farmy poničené požáry v roce 2013. Na svobodě se jí zalíbilo natolik, že farmářům se ji podařilo polapit až po sedmi letech. V pátek byla poprvé od svého útěku ostříhána, její vlna v dobročinné akci vynesla téměř 12 tisíc australských dolarů (zhruba 191 tisíc korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ovce strávila sedm let na útěku. Teď její vlna šla na charituVideo: Reuters

 
Článek

Farmářka Alice Bennettová si přesně pamatuje, jak Prickles utekla. Stalo se to totiž při ničivém stepním požáru, který téměř zničil jejich farmu. „Shořelo na 50 kilometrů plotů, takže ovce mohly utéct, kam se jim zachtělo. Ztratili jsme tehdy několik ovcí a jehňat,“ uvedla Bennettová.

Prickles tehdy byla malé jehně, které zůstalo v buši, zatímco farmáři znovu stavěli ploty.

V karanténě venčil ovci, dostal pokutu a není zdaleka sám

Koronavirus

Letos na Velký pátek Bennettová se svým synem, který právě slavil šesté narozeniny, zahlédli nedaleko farmy obrovskou horu vlny na nožičkách. „Říkali jsme si, co to, kruci, je? Vtom manžel urychleně zmizel a volal asi o patnáct minut později. Podařilo se mu ovci chytit a držet na zemi a volal všem, aby mu pomohli zvíře naložit,“ popsala farmářka.

Prickles se zpět na farmu rozhodně nechtělo, za sedm let o samotě se nenaučila sociálnímu chování ve stádě a o krotkosti u ní nemohla být ani řeč. Na nákladní auto ji muselo naložit pět mužů.

Vlna pomůže uprchlíkům

„Ovce jsou sociální zvířata, takže sociální izolace pro ni nebyla ideální. Prickles je nicméně zdravá a po fyzické stránce se jí venku dařilo,“ uvedla Bennettová. Právě v době, kdy se lidé co nejvíce sociálně izolují, pak farmářskou rodinu napadlo využít enormní množství vlny, která Prickles narostla, na dobročinné účely.

„Když jsme ji našli, žertovali jsme, že Prickles je v sociální izolaci opravdu dobrá. Pak nás napadlo, že bychom ji mohli využít, abychom pomohli lidem, kteří takové štěstí nemají a izolovat se nemohou,“ uvedla Bennettová. Na mysli měla lidi v uprchlických táborech.

Ze zatoulané ovce v Austrálii ostříhali 30 kilo vlny

Koktejl

Proto farma uspořádala akci, ve které mohli lidé za příspěvek tipovat celkovou váhu vlny zaběhlé ovce. Akce vynesla v přepočtu 191 tisíc korun, které budou věnovány charitě Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

A vítězný tip? Vlna Prickles vážila 13,6 kilogramu. Úctyhodná váha se však ani nepřiblížila dosavadnímu rekordu, který drží australská ovce z loňského roku. Její vlna vážila 41 kilogramů. Z vlny navrátivší se Prickles budou vyrobeny výrobky, které budou vydraženy. I tento výtěžek poputuje charitě UNHCR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám