Hlavní obsah

Jako bych ztratil končetinu, naříká zapomnětlivý houslista nad ztrátou nástroje z 18. století

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský hudebník Stephen Morris zapomněl minulý týden ve vlaku housle v hodnotě 250 tisíc liber (zhruba 7,4 milionu korun) a teď nadává na svůj osud. Vzácný nástroj, s nímž Morris nahrával třeba hudbu k filmu o Harrym Potterovi, si totiž nálezce nechal. O případu informoval server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Housle, které pocházejí ze začátku 18. století, vyrobil v Římě jistý David Tecchler. Za více než tři stovky let se housle dostaly až k Stephenu Morrisovi, který je koupil před 15 lety.

Hudebník, který byl na tour i se známým Andreou Bocellim a o víkendu vedl Britský národní orchestr, cestoval minulý týden vlakem v Londýně. Když vystoupil, uvědomil si, že uvnitř zapomněl svůj klenot, jehož zvuk se objevil i v mnoha filmech, například v kultovní sáze o Harrym Potterovi.

Už se s ním neshledal. Neznámý nálezce, do jehož rukou housle padly, si je přivlastnil.

„Je to pocit, jako bych ztratil končetinu,” popisuje vztah k hudebnímu nástroji 51letý Morris. „Samozřejmě jsou na světě horší věci, nikdo neumřel, ale řeknu vám, že pro mne osobně to je tragédie,” dodává zdrceně.

Pomohla manželka

Kromě houslí byly ve futrálu také dva vzácné smyčce. „Jeden z nich patřil kdysi Michaelu Rabinovi, byla pro mne velká čest, že jsem ho dokázal sehnat,” vyjmenovává další ztráty.

Ačkoliv Morris ihned kontaktoval policii, která má záznam z bezpečnostních kamer, identita nálezce zatím nebyla odhalena a nástroj zůstává neznámo kde. Víkendové vystoupení musel Morris odehrát na housle své manželky, která je rovněž profesionální houslistkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám