Hlavní obsah

Jak široký, tak dlouhý. Irbis se předvedl fotografovi ve skoku

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbis, někdy též nazývaný sněžný levhart, patří ke krásným kočkovitým šelmám, které jsou považovány za velice vzácné a ohrožené. Ve volné přírodě je těžko k zahlédnutí, výjimkou je samička Mystique, která obývá národní park v Montaně. A právě tady dokonale zachytil její povahu detroitský fotograf Ron Conigilaro.

Foto: Profimedia.cz

Samička Mystique ukazuje své lovecké schopnosti.

Článek

Glacier National Park v Montaně se podílí na programu chovu ohrožených irbisů a mladá samička Mystique je jeho chloubou.

„Mystique je zdravá, silná a zábavu milující kočka, o kterou se v Montaně královsky starají,“ svěřil se listu Daily Mail fotograf Ron Conigilaro, kterému se povedlo zachytit Mystique, jak dovádí ve sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Mystique je hravá a akční.

Irbis horský je kočkovitá šelma obývající hory Střední Asie. Vzhledem připomíná levharta, proto je v cizích jazycích nazýván sněžný levhart, i když jde o jiný druh. Irbisi jsou vzhledem k podmínkám, ve kterých žijí menší a robustnější.

Pro život v drsných podmínkách jsou irbisi skvěle uzpůsobeni. Maji velice hustou a dlouhou srst, na jednom centimetru čtverečním lze najít až 4000 chlupů. Žijí v nadmořských výškách kolem 1500–4000 metrů, někteří jedinci však byli pozorováni v Himaláji ve výšce 6000 metrů. Jejich populace ve volné přírodě odhadována na 4000–7500 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám