Hlavní obsah

Jak se z Maximiliana Faktorowicze stal Max Factor

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Protože Poláci si aktuálně připomínají nejúspěšnější rodáky, kteří proslavili svou vlast, logicky přišla i řada na Maximiliana Faktorowicze, narozeného v roce 1877 ve městě Zduńska Wola nedaleko Lodže. Proslavil se až pod jménem Max Factor jako slavný výrobce kosmetiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Faktorowicz pocházel z chudé židovské rodiny a měl devět sourozenců. Když se novináři v různých polských městech náhodně tázali kolemjdoucích, co o něm vědí, většina z nich neměla tušení, o kom je řeč.

Maximilian neměl ještě ani osm let, když začal pracovat jako pomocník v lékárně. Nejprve u mistra vyrábějícího paruky pro herce městského divadla v Lodži. Ještě jako mladík odjel do Moskvy, kde působil v maskérně Velkého divadla.

Odtud v roce 1907 emigroval do Los Angeles, kde mu úředníci změnili jméno na Max Factor, připomněl jeho životní cestu portál natemat.pl.

Od Chaplina po Franka Sinatru

Zanedlouho si v tomto americkém městě otevřel malý obchod s vlastní kosmetikou a parukami. Jeho klienty se stali Charlie Chaplin, Rita Haywortová, John Wayne, Marlen Dietrichová, Frank Sinatra a další hvězdy.

Kosmetiku používali už lidé před 6000 lety, naznačuje nález slovinských archeologů

Evropa

„Make-up je dobrý jen ve chvíli, kdy není poznat, že ho máte. Žena se nemusí narodit krásná, aby se kráskou stala,” tvrdil Max Factor.

V roce 1927 jeho kosmetická firma působila na území celých Spojených států a o 3 roky později exportovala vlastní výrobky do 80 zemí světa. V roce 1929 získal Max Factor Oscara za výjimečnou maskérskou práci ve filmu Frankenstein.

Bylo mu pouze 60 let, když 20. srpna 1938 zemřel v Beverly Hills na následky autonehody. Firmu po něm převzal syn a mimořádně úspěšná zůstává dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám