Hlavní obsah

Italský orchestr s Andreou Bocellim dirigoval robot

– Pisa

Švýcarský humanoidní robot YuMi dirigoval v Pise italské hudební těleso Lucca Philharmonic Orchestra při provedení árií ze slavných italských oper. Jako sólista vystoupil pod jeho taktovkou i pěvec Andrea Bocelli. Podle agentury AFP předstoupil robot před orchestr v Evropě vůbec poprvé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italský orchestr dirigoval robot Video: Reuters

 
Článek

Robot YuMi, který vyrobila švýcarská společnost ABB, je podle pořadatelů koncertu zatím nejvěrnějším humanoidním napodobitelem lidského dirigenta. „YuMi se vyznačuje velmi vysokou úrovní plynulosti gest, neuvěřitelnou měkkostí a jemnými nuancemi ve výrazu,” prohlásil ředitel Verdiho divadla v Pise Andrea Colombini. Koncert byl vyvrcholením galavečera na závěr Mezinárodního festivalu robotiky.

Slavný italský tenorista zazpíval árii La donna è mobile z opery Giuseppeho Verdiho Rigoletto, zatímco sopranistka Maria Luigia Borsiová provedla neméně známou árii O mio babbino caro z opery Gianni Schicchi Giacoma Pucciniho. YuMi rovněž dirigoval úryvek intermezza z opery Sedlák kavalír Pietra Mascagniho.

Japonský předchůdce 

„Toto je neuvěřitelný krok vpřed, když uvážíme dosavadní strnulost gest robotů,” řekl Colombini. „YuMi se může stát platným pomocníkem,” dodal.

Jediným YuMiho předchůdcem v oboru dirigování je robot ASIMI z japonské společnosti Sony, který si vyzkoušel dirigování orchestru v roce 2008. Japonský průkopník ale používal téměř výhradně jen pravou ruku, zatímco YuMi diriguje obouruč.

Colombini se však neobává, že by roboti vzali práci lidským dirigentům. „Robot používá svou paži, ale duše, duch, jsou vždy lidské,” poznamenal divadelní ředitel. „Robot zůstává a zůstane jenom pomůckou, možná, aby v nepřítomnosti dirigenta uskutečnil první zkoušku před nástupem dirigenta, který provede úpravy vytvářející podstatu interpretace hudebního díla,” uzavřel Colombini.

Reklama

Výběr článků

Načítám