Hlavní obsah

Itálie je na nohou, tisíce věřících chtějí vidět tělo světce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

V jihoitalském městě San Giovanni Rotondo byly ve čtvrtek poprvé vystaveny ostatky kapucínského mnicha Padre Pia, který zemřel před 40 lety a už za života proslul údajnou schopností uzdravovat nevyléčitelně nemocné.

Článek

Duchovní zemřel v roce 1968 a o 34 let později ho tehdejší papež Jan Pavel II. prohlásil za svatého. Piovy ostatky byly exhumovány minulý měsíc a než se dočkaly vystavení ve skleněném náhrobku v kryptě zdejšího kláštera, prošly pečlivým ošetřením. Světcovu skutečnou tvář ale návštěvníci nespatří, zjevně kvůli pokročilému rozkladu ji zakrývá silikonová maska naznačující jeho podobu.

Padre Pio je jedním z nejpopulárnějších katolických svatých, v Itálii se k němu modlí víc věřících než k dalším světcům, včetně Ježíše a Panny Marie. K jeho oblibě přispěla stigmata, která se mu objevovala na rukou a na nohou a připomínala zranění, jež podle legendy utrpěl Ježíš na kříži.

Do konce roku si návštěvu krypty se světcovými ostatky zarezervovalo přes 750 000 lidí, denně se do tohoto poutního místa dostane pouze 7200 věřících.

Padre Pia se narodil v Puglii v roce 1887 a zemřel v 81 letech. Již za svého života, který většinou strávil v klášterním ústraní, byl opředen řadou legend, jež mu přičítaly nadpřirozené schopnosti, třeba že dokáže být na dvou místech současně. Traduje se například, že ve své mnišské cele svedl zápas s ďáblem, že dokázal předpovídat budoucnost a že o poklescích svých "oveček" věděl ještě dřív, než se mu vyzpovídaly.

Svatořečení Padre Pia ale mělo také mnoho odpůrců, kteří tvrdili, že kapucínský "divotvorce" byl pouhým podvodníkem. Nedávno vyšla v Itálii kniha, jejíž autor tvrdí, že Padre Pio si stigmata způsoboval sám - fenolem. Církev ale tato obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám