Hlavní obsah

Íránští řidiči nebudou foukat do balónků, ale močit do lahvičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránští řidiči propříště nebudou slýchat nepříjemnou výzvu "pane řidiči, dýchněte nám", míněno do balónku. Místo toho je policista požádá, aby se vymočili do skleničky. Nejde o žádný aprílový žert, ale o protidrogové opatření, které je součástí celostátní kampaně zaměřené na vymýcení drog za volantem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pro blížící se svátky Dušiček byla připravena široká nabídka květin rostlých i umělých v různých úpravách.

Článek

V Íránu, kde většina obyvatel vyznává islám, jsou prodej a konzumace alkoholických nápojů zakázány. Alkohol tedy problém za volantem nepůsobí. Působí ho ale drogy, které sice také zákon zakazuje, nicméně zůstávají značně rozšířeny.

Podle mluvčího policie Mošena Ansariho užívá drogy v Íránu deset procent řidičů. To také částečně vysvětluje masakry na íránských silnicích - za pět let na nich přišlo o život na 100 tisíc lidí.

V Íránu s 66 milióny obyvatel užívá drogy - heroin, morfium a marihuanu - kolem dvou miliónů lidí.

Policie je nyní povinna doplnit si svoje vybavení detektory na zjištění drog. Řidiči, u nichž budou testy na drogy pozitivní, přijdou o řidičské průkazy a budou pohnáni před soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám