Hlavní obsah

Indonéská sopka Sinabung přišla při mohutné erupci o vrchol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní erupce sopky Sinabung nacházející se na indonéském ostrově Sumatra způsobila ztrátu jejího vrcholu. Podle agentury AP, která o události informovala, ze sopky zmizelo 1,6 miliónu metrů krychlových hmoty. Vulkán je aktivní od roku 2010, kdy se probudil po téměř čtyřech stoletích.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Sinabung v roce 2010, kdy se po téměř čtyřech stoletích probudila.

Článek

V pondělí ráno sopka Sinabung vychrlila oblak popela sahající do výšky sedmi kilometrů. Popel ze sopky se dostal až k městu Lhokseumawe ležícímu více než 260 kilometrů severozápadně. Úřady vyhlásily na ostrově Sumatra nejvyšší stupeň varování pro leteckou dopravu.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Sinabung přišla při pondělní mohutné erupci o svůj vrchol.

Na videonahrávkách jsou zachyceny děti prchající ze školy, která leží mimo zapovězenou zónu kolem vulkánu. Erupce však nikoho nezranila.

Z fotografií sopky před výbuchem a po něm je ale patrné, že erupce připravila vulkán o jeho špičku. „Vrchol sopky byl zcela zničen,“ uvedlo indonéské vulkanologické centrum.

Vulkanolog Devy Kamil Syahbana prohlásil, že ze sopky zmizelo 1,6 miliónu metrů krychlových hmoty.

Sopka vysoká 2600 metrů nevykazovala žádnou činnost téměř čtyři století. V srpnu 2010 se však probudila, což tehdy stálo život dvě osoby a dalších 30 tisíc lidí muselo utéci do bezpečí. Další silná erupce nastala v únoru 2014, kdy přišlo o život 16 osob. Sinabung patří mezi více než 120 aktivních vulkánů v Indonésii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám