Hlavní obsah

I ryby mají své letokruhy. Jak starý je váš úlovek?

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražských Letňanech probíhá již jedenáctý ročník svátku všech rybářů. Dosud největší rybářský veletrh For Fishing nabízí nejen novinky a vychytávky v oboru, ale návštěvníci se zde mohou dozvědět i rady a tipy k rybaření a chovu ryb. Třeba jak z šupiny určit věk či zdraví ryby. Podívejte se na reportáž.

I ryby mají své letokruhy. Jak starý je váš úlovek?Video: Novinky

 
Článek

Mobilní laboratoř Biologického centra Akademie věd je na Výstavišti v Letňanech přistavěna v rámci doprovodného programu. Odborníci z výzkumného centra, které je jedno z největších svého druhu v Evropě, návštěvníkům ukazují nejen jejich každodenní náplň práce.

„Studujeme vodní nádrže a vodní ekosystémy. Je to velká výzva, používáme k tomu přístroje, které jsme adaptovali i z mořského výzkumu. Můžete tady vidět nejmodernější echoloty, pak tu máme ukázku odlovných sítí, pomocí kterých získáváme rybí vzorky,“ vysvětlil vědec Michal Tušer.

Foto: Novinky

Šupina může prozradit nejen stáří ryby, ale i její zdravotní stav.

Lidem nabízí i názornou ukázku se vzorky, zájemce pak například učí, jak ze šupiny poznat staří ryby. „Stejně jako u stromu rybám narůstají ‚letokruhy‘, odborně řečeno anuly,“ uvedla výzkumná pracovnice Jaroslava Frouzová z Biologického centra.

Rybí „letokruhy“

Tyto „letokruhy“ lze u větších ryb vypozorovat pouhým okem, šupinu stačí jen postavit proti světlu, u menších je už potřeba lupa či mikroskop.

„Ryba, protože je to studenokrevný živočich, přirůstá v létě víc, v zimě málo, protože má pomalý metabolismus,“ řekla Frouzová s tím, že ne ze všech šupin lze věk vyčíst. Nevhodné jsou šupiny z postranní čáry ryby nebo takzvané regeneráty, tedy nově narostlé šupiny, které si nedrží přírůstkovou strukturu.

Ze šupin přitom lze vyčíst víc než jen věk ryby. „My z toho můžeme vyčíst, jak ryba roste. Jestli se má v nádrži dobře, kolik přiroste za jeden rok, jestli je v dobrém zdravotním stavu,“ dodala Frouzová s tím, že výhodou této metody je šetrnost ke zkoumané rybě.

Foto: Novinky

Vědci ke zkoumání ryb používají nejmodernější technologie.

Kontrola ryb je důležitá i z hlediska údržby vodních nádrží. Například při problému s řasami či sinicemi. „Výzkum pomáhá zjistit informaci, jaké složky jsou v daném systému, kolik jich tam je a které hrají důležitou roli,“ doplnil Tušer.

Dosud největší veletrh

Na veletrhu, který se koná již po jedenácté, se představuje přes 200 firem nabízejících nejrůznější novinky a vychytávky k rybaření. Tímto počtem veletrh překonal předcházející ročníky a je tak dosud největším.

V rámci doprovodného programu zde se svými přednáškami vystoupí i známí čeští rybáři, jako například Jakub Vágner nebo Roman Matula. Kvůli rybářskému svátku do Prahy zavítal i světové uznávaný kaprař Alain Blair.

Výstaviště v Letňanech bude veletrh hostit až do neděle. Dohromady se rozprostírá v pěti halách, pro snadnější orientaci je rozdělen podle rybolovných technik.

V ostravském rybníku uhynula tuna ryb, měly málo kyslíku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám