Hlavní obsah

V ostravském rybníku uhynula tuna ryb, měly málo kyslíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nedostatku kyslíku uhynula v Heřmanickém rybníku v Ostravě asi tuna ryb. Správce revíru Vlastimil Raška většinu nechal odvézt do kafilérie. Škodu zatím nevyčíslil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapr.

Článek

„Ve sběru pokračujeme. Situace se vrací do normálu. Odhad je, že uhynulo okolo deseti metráků ryb. Celkem jich v rybníce máme asi 600 metráků,“ uvedl Raška.

Ředitel Krajské veterinární správy Ostrava Severin Kaděrka řekl, že úhyn způsobily momentální klimatické podmínky.

„Ryby se dusí v důsledku nedostatku kyslíku,“ uvedl. Situaci v posledních dnech podle něj zkomplikovaly hlavně řasy, které se během dešťů dostaly na dno, kde začaly zahnívat. Tím z vody ubíraly kyslík, který pak chyběl rybám.

Veterináři správci rybníku doporučili, aby uhynulé ryby průběžně sbíral a nechal odvézt do kafilérie k likvidaci. „Rozkládající ryby by zase ubíraly kyslík. Máme informaci, že během včerejšího dne (středy) bylo takto odvezeno 980 kilogramů ryb,“ řekl Kaděrka.

Smrtelná kapří nemoc

Rybáře v Česku v současné době trápí smrtelná nákaza kaprů tzv. herpes virem. Tuny ryb kvůli němu museli zlikvidovat v Praze, Středočeském, Pardubickém nebo v Moravskoslezském kraji.

Virus není přenosný na člověka, ale mohl by se rozšířit do dalších chovů. Rybníky musí majitelé vypustit a dezinfikovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám