Hlavní obsah

Husy zachránily kejháním život ruské rodině, samy v ohnivé vřavě pošly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Husy podle legendy zachránily obránce starověkého Říma před výpadem galských obléhatelů, teď husarský kousek zopakovaly i ve městu Abakan na Sibiři. Svým kejháním probraly ze spánku obyvatele domu zachváceného požárem, ale samy v ohni pošly. Poctu "heroickým husám" vzdalo alespoň komuniké místních úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Husy zachránily rodině život svým kejháním. Ilustrační foto

Článek

Oheň podle záchranářů vzplál v noci na pondělí kvůli zkratu na dvorku rodinného domu. Sedm hus začalo hlasitě kejhat a narážet do stěn kůlny ve snaze uniknout plamenům. Halas probudil hospodáře, který přivolal hasiče, ti během čtvrthodinky oheň uhasili.

Obytné stavení se podařilo zachránit, samy husy však zahynuly pod střechou kůlny, která se během požáru zřítila.

Podle legendy ve čtvrtém století před naším letopočtem Galové vtrhli do Říma, jehož obyvatelé se spasili útěkem na opevněný vrch Kapitol. V noci se nájezdníci pokusili pevnost obsadit, ale před útočníky šplhajícími po příkré skále varovaly obránce husy z nedalekého chrámu. Římané výpad odrazili, ale po dlouhém obléhání se nakonec museli vykoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám