Hlavní obsah

Hotovost je v pořádku? Bezva. A zaplatil pokutu za parkování 1200 mincemi

Adelaide

Australský řidič se rozhodl trochu se pomstít za udělení pokuty za špatné parkování. Když přišel na radnici v Adelaide zaplatit, rozhodl se uhradit 60 australských dolarů (1086 Kč) v pěticentových mincích. Těch tak bylo přesně 1200. Peníze jako peníze, tvrdil.

Australan zaplatil šedesátidolarovou pokutu v pěticentových mincích

 
Článek

Chtěl odvetu, pokusil se o ni, ale tak úplně mu nevyšla. Australský řidič si v bance vybral 60 dolarů v pěticentových mincích, aby jimi posléze zaplatil pokutu. Když přišel k pokladně, kde se pokuty platí, dotázal se jen suše: „Hotovost je v pořádku?” Když mu pokladní odpověděla pozitivně, procedil skrz zuby pouze „bezva” a sáhl pro pytel s mincemi.

Obsah pytle muž následně vysypal na přepážku, všechny mince shrnul za okraj směrem k ženě a dotázal se, zda může dostat na platbu potvrzení. Úřednice mu odvětila, že tuto platbu nemůže přijmout, a jala se mu mince za pomoci kolegy vracet. Když je ovšem vyskládali zpět na přepážku, muž je opět shrnul směrem k nim a odvětil, že si myslí, že je to takhle v pořádku.

„Díky. Já mám zaplaceno, mizím,” řekl ještě a z budovy odešel.

Mluvčí radnice však médiím potvrdil, že platba pokuty nemůže být obdobným způsobem provedena, protože nejsou schopni takové množství drobných mincí zpracovat. Peníze tak mají schované ve svém sejfu. Muž tedy svou pokutu stále ještě nemá uhrazenou.

Pokud by někdo zkusil něco podobného v České republice, pravděpodobně by také neuspěl. Zákon o oběhu bankovek a mincí totiž říká, že právnické i fyzické osoby jsou povinny přijmout až 50 kusů mincí v rámci jedné platby, a to bez ohledu na jejich nominální hodnotu. Neskutečných 1200 mincí by tak ani v ČR na žádné pokladně přijmout nemuseli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám