Hlavní obsah

Holubího rekordmana měla čekat smrt. Nakonec jí unikne díky falešnému kroužku

Novinky, Michael Švarc

Holub, který měl urazit úctyhodně dlouhou pouť z Ameriky do Austrálie, nakonec žádným vytrvalostním letcem není. Zjistilo se totiž, že má falešný kroužek a byl chybně identifikován. Patrně je rodilý Australan. Díky tomu ale pták nyní unikne smrti, úřady se ho původně chtěly zbavit kvůli obavám ze zavlečení nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Holuba pojmenovaného Joe podle budoucího amerického prezidenta našel na svém dvorku koncem prosince obyvatel Melbourne Kevin Celli-Bird. Podle kroužku se mu podařilo zjistit, že majitelem ptáka je muž z americké Alabamy a že holub tak urazil ze svého domova asi 13 tisíc kilometrů. Jenže nakonec je vše jinak.

Manažer americké závodní holubí organizace American Racing Pigeon Union Deone Roberts v pátek uvedl, že kroužek je falešný. Čísla na kroužku patří jinému ptákovi, což má být poznat i podle fotek. „Ptačí kroužek v Austrálii je padělaný a nelze ho trasovat. Není nutné holuba zabíjet,“ citovala Robertse agentura AP.

Závodní holub urazil rekordní vzdálenost, místo odměny mu teď hrozí smrt

Koktejl

Pravdu o falešném kroužku nakonec potvrdila i australská vládní zemědělská agentura, která je zodpovědná za biologickou bezpečnost. „Při vyšetřování jsme zjistili, že holub Joe je s největší pravděpodobností z Austrálie a nepředstavuje tak bezpečnostní riziko,“ uvedl úřad s tím, že vůči ptákovi nepodnikne žádné další kroky.

Nejdelší let v roce 1931

Australský premiér Michael McCormak sám dříve uvedl, že pokud se prokáže, že holub skutečně přiletěl z Ameriky, nedostane se mu žádné milosti. „Pokud se Joe dostal do země v rozporu s našimi striktními pravidly o biologické bezpečnosti, tak má smůlu. Buď poletí domů, nebo bude čelit následkům,“ řekl premiér.

Pták Joe tedy nakonec smrti unikne, ale nelze ho už považovat za rekordmana. Prvenství za nejdelší zaznamenaný let se tedy vrací k holubovi, který zdolal necelých 12 tisíc kilometrů už v roce 1931 při cestě z Francie do Vietnamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám