Hlavní obsah

Holčička má kvůli vzácné poruše hlavu nafouknutou jako balón

Indická holčička Rúna Begumová se narodila s hydrocefalem, což je vzácná porucha, při níž se abnormálně hromadí mozkomíšní mok v komorách nebo dutinách mozku. Hlava se jí kvůli tomu nafoukla do téměř dvojnásobné velikosti. Její chudí rodiče si nemohli dovolit operaci, ale po medializaci jejího případu se našel sponzor, který zákrok uhradil.

Foto: Profimedia.cz

Před zákrokem měla Rúna hlavu zvětšenou na obvod 94 centimetrů

Článek

Server New York Daily News uvedl, že otec holčičky Abdul Rehman pracuje jako dělník a vydělává asi 3 dolary (60 korun) za den. Zákrok, který by jejich dceru zbavil trápení, tak zaplatit nemohli a jen se modlili za zázrak.

Poté, co na její případ na začátku dubna upozornila agentura AFP, obletěly fotografie holčičky celý svět. Vznikl on-line fond, do kterého se vybíraly peníze na operaci, ale nakonec se přihlásila zdravotní skupina Fortis Healthcare s tím, že zákrok uhradí.

Foto: Profimedia.cz

Rúna Begumová a její rodiče v nemocnici

Odsávání přebytečné tekutiny zahájili indičtí lékaři v pátek v nemocnici nedaleko Dillí. V době zákroku měla hlavu zvětšenou na obvod 94 centimetrů, což jí znemožňovalo posadit se nebo lézt. Mozkomíšní mok rovněž tlačil na její mozek. "Bude to pomalý proces, který potrvá nejméně deset dní, možná i déle," řekl její lékař Sandíp Vaišja, vedoucí místního neurologického oddělení.

Nejběžnější způsob léčby hydrocefalu zahrnuje voperování "spojky", která odvádí mok z mozku do jiné části těla, kde ho snadno absorbuje krevní oběh. V Rúnině případě je ale velikost hlavy v poměru ke zbytku těla příliš veliká, aby bylo tohle řešení možné.

Foto: Profimedia.cz

Operace může trvat deset dní, možná i déle

"Váží jen něco málo přes 14 kilogramů. Odhadujeme, že více než polovinu z toho tvoří váha tekutiny v jejím mozku, protože je velmi droboučká," řekl Vaišja. "Její tělo by nedokázalo všechnu tu tekutinu absorbovat," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám