Hlavní obsah

Hlavní platidlo v amerických věznicích už prý nejsou cigarety, ale nudle

Nejhodnotnější obchodní komoditou v amerických věznicích se staly tradiční japonské nudle ramen, které tak předčily i tabák. Ve své práci to tvrdí sociolog Michael Gibson-Light. Změnu nezdůvodňuje zákazem cigaret v káznicích, ale všeobecným úpadkem kvality vězeňské stravy následkem rozpočtových škrtů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nudle ramen se staly tak cenné pro výměnu za jiné zboží, protože jsou levné, chutné a mají dostatek kalorií,“ uvedl Gibson-Light. Během ročního výzkumu vyzpovídal zhruba 60 vězňů i členů vězeňského personálu, rovněž měl možnost dění v káznicích osobně sledovat.

„Vězni jsou nespokojení s kvalitou a kvantitou vězeňského jídla, které dostávají, proto se začali jako na formu náhrady peněz ve vězeňském obchodování spoléhat na nudle ramen, levný a trvanlivý potravinový výrobek,“ citoval server BBC sociologa.

Dodal, že takové změny nejsou časté a že je způsobuje vždy vážný problém či nějaký velký otřes v zavedeném pořádku.

Nudle trestanci využívají ke směně za jiné potraviny, oblečení, hygienické potřeby či služby, jako jsou praní oděvů či ložního prádla. Instantní pokrm je používán mezi vězni i v hazardních hrách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám