Hlavní obsah

Historici objevili na aukčním portálu Hitlerův šifrovací stroj, koupili ho za babku

Britští historici objevili na aukčním serveru eBay šifrovací stroj, který používali nacistický vůdce Adolf Hitler a jeho generálové pro výměnu tajných vzkazů. Zařízení, inzerované jako psací stroj pro telegram, zakoupili za pouhých 9,5 libry (337 Kč), píší britská média.

Foto: Profimedia.cz

Šifrovací stroj objevený britskými historiky na aukčním portálu

Článek

Velmi vzácný přístroj značky Lorenz nabízel prodejce z britského hrabství Essex. Nabídky si všimli dobrovolní historici z Národního muzea výpočetní techniky v Bletchley Parku, sídle nedaleko Londýna. To bylo za druhé světové války střediskem kryptoanalytiků, tedy lidí luštících kódy bez pomoci klíče.

Nejprve si historici mysleli, že našli civilní verzi přístroje, ale poté si všimli svastiky a vojenského sériového čísla a došlo jim, že mají v rukou jedinečný přístroj, který byl součástí systému, jímž Hitler komunikoval se svými elitními důstojníky, uvedl The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Šifrovací stroj objevený britskými historiky na aukčním portálu

Šifrovací stroj zakoupilo muzeum už před třemi lety, ale pochlubilo se jím až teď. Zařízení totiž u majitele z města Southend leželo na podlaze v kůlně a podepsal se na něm zub času. Přístroji bohužel chybí klíčová část, motor, a muzeum proto vyzvalo veřejnost, aby ho pomohla nalézt.

Norsko muzeu nedávno zapůjčilo šifrovací stroj Lorenz SZ42, který má s nově objeveným strojem stejné válečné číslo německé armády. Těchto zařízení bylo za války vyrobeno asi 200 a pouze čtyři se uchovala.

„Každý zná Enigmu, ale stroje Lorenz byly používané pro strategickou komunikaci,“ řekl představitel muzea Andy Clark. „Jsou daleko složitější než Enigma a po válce se stroje stejného typu používaly nadále,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám