Hlavní obsah

Hemingwayova rodina se dohodla na dělení milionového majetku

MIAMI

Soudní tahanice osmi vnuků Ernesta Hemingwaye s vdovou po spisovatelově transsexuálním synovi Gregorym o majetek v hodnotě přes sedm milionů dolarů skončily. Detaily mimosoudního vyrovnání, které se mimo jiné týkalo i autorských práv na některá Hemingwayova díla, ale nebyly zveřejněny.

Foto: HZS OLK

Ilustrační foto

Článek

Smrt Gregoryho Hemingwaye, který zemřel před dvěma lety na srdeční chorobu v cele ženské části jedné z floridských věznic, postavilo soudce v Miami před nelehké rozhodnutí, zda byl spisovatelův syn muž či žena. Jeho rozsudek by totiž mohl podle anglosaského práva vytvořit precedens. Podrobnosti dohody jsou důvěrné, řekla jedna z vnuček a úspěšná spisovatelka Lorian Hemingwayová. "Domluvili jsme se. Jsme hrozně šťastní, že to máme za sebou."

Zadržena za nemravnosti

Nejmladší syn autora Starce a moře se potýkal s alkoholem a drogami a trpěl maniodepresivní psychózou. Rád se oblékal do ženských šatů, až si nakonec nechal změnit pohlaví a přijal nové jméno. Gloria Hemingwayová, dříve Gregory Hemingway, byla zatčena 26. září 2001 v Key Biscaine. Policisté ji zadrželi za nemravnosti, když si na ulici sundala růžové šaty, dámské prádlo a boty na vysokých podpatcích a procházela se po ulici nahá. Hemingwayová o čtyři dny později zemřela na své cele. Pitva poté ukázala, že si nechala chirurgicky vytvořit ženské genitálie.

Gregoryho osm dětí protestovalo proti dělení majetku, podle kterého by většina jmění připadla Gregoryho vdově Idě. Pokud by byl jejich otec žena, namítali Hemingwayovi vnuci, nemohl by být právoplatně oddán s Idou, se kterou se Gregory rozvedl v roce 1995 a znovu si ji vzal o dva roky později, když už byl po operaci. Florida ale neuznává sňatky mezi osobami stejného pohlaví. Gregoryho děti teď tvrdí, že druhá svatba z roku 1997 není podle práva platná, a obviňují Idu z vytvoření falešného dokumentu pro uplatnění jejího nároku.

Gregory, který se narodil v listopadu 1931 v Kansas City, byl Hemingwayovým nejmladším synem a pocházel z druhého manželství s Pauline Pfeifferovou. Ve svých dvaceti letech odjel do Afriky lovit divoká zvířata, avšak kvůli přílišnému pití alkoholu nedostal licenci pro profesionální lov. V New Yorku se stal lékařem, ale zase kvůli alkoholu přišel o právo vykonávat toto povolání. Jeho majetek v hodnotě kolem 7,5 milionů dolarů zahrnuje 33 procent autorských práv na Hemingwayova díla, které podle soudních dokumentů vynášejí ročně miliony dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám