Hlavní obsah

Havajský vulkán Kilauea soptí už 10 000 dní

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Buďme rádi za islandský vulkán Eyjafjallajökull, jehož letošní erupce dost možná skončily po pouhých dvou měsících. Ačkoli si nikdo nemůže být jistý, zda nejde jen o pauzu, jedno je jisté - na havajský vulkán Kilauea určitě nemá. Ten v pátek "oslavil" 10 000 dnů od počátku erupce. Ano, vulkán se opravdu probudil k životu v roce 1983 a od té doby neutichl.

Článek

Dlouhá erupce začala v roce 1983 na místě East Rift Zone, kde sopečná aktivita pokračuje až do dnešních dnů. V březnu 2008 pak došlo k erupci kráteru Halema’uma’u. Právě na tomto místě je sopečná aktivita v těchto měsících nejpatrnější.

Lidé mají přísný zákaz pohybovat se ve vulkanicky aktivní oblasti. Pouze na jediný den byla nyní udělena výjimka pro média a celý svět tak může vidět záběry soptícího vulkánu Kilauea. Z něj i v těchto dnech proudí vysoké množství oxidu siřičitého a v nepravidelných intervalech z něj vylétávají životu nebezpečné velké kameny.

"Je to tu velmi aktivní a dynamická krajina a je na nás, abychom poskytli co nejbezpečnější post pro sledování erupce," uvedla Cynthia Orlandová z tamějšího národního parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám