Hlavní obsah

Harry Potter posílá pozdravy. Sova sněžná se zatoulala do Španělska

Pro fanoušky čarodějnického učně Harryho Pottera je sova sněžná, přesněji sovice sněžní, jednoznačně spojována s Hedvikou. Sovou, kterou Harry dostal k 11. narozeninám. I pro ty, kteří příběhy o mladém kouzelníkovi dvakrát nemusí, je spatření tohoto majestátního ptáka zážitkem. Možnost takového úspěchu se naskytla překvapivě pozorovatelům ve Španělsku, tisíce kilometrů od arktického domova sovice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku spatřili sněžnou sovu, tisíce kilometrů od jejího domova v ArktiděVideo: AP

 
Článek

Sovice sněžní je mohutná sova dosahující rozměrů výra velkého. Délka těla je 53 až 65 cm, rozpětí křídel 125 až 150 cm.

Jejím domovem je arktická tundra, kde v bezlesé krajině hnízdí na zemi. Od října do března zalétává jižněji. Vzácně byla spatřena i v České republice, její výskyt v Česku ale nepřesahuje 20 záznamů.

Zachráněné mládě sovy se během pár týdnů změnilo k nepoznání

Koktejl

Nyní byly k velkému překvapení místních ornitologů spatřeny hned dva exempláře ve Španělsku.

První záznam pochází z doby zhruba před dvěma týdny z autonomní oblasti Kantábrie na severu Španělska. Zjevně dehydratovaný pták byl převezen do záchranné stanice, několik hodin po převozu však uhynul.

Sovy připluly na lodi z kanadské Arktidy, domnívají se vědci

Další exemplář byl spatřen na mysu Cabo de Peñas, nejsevernějším bodě Asturie. Jedná se o samce a evidentně se mu v novém prostředí daří dobře.

Foto: AP

Ve Španělsku spatřili sněžnou sovu, tisíce kilometrů od jejího domova v Arktidě.

Ornitologové se domnívají, že sovy sněžné mohly připlout do Španělska z kanadské Arktidy na palubě lodi a poté se usadily na vrcholcích útesů severního pobřeží Španělska, kde je dostatek potravy – hlodavců a menších ptáků.

Divočáci byli v Barceloně znovu středem pozornosti, natočil je kolemjdoucí

Koktejl

Rozbor peří zesnulého exempláře určí oblast, z níž pták pochází, a umožní odborníkům zmíněnou hypotézu potvrdit, nebo vyvrátit. Mezitím se na severní pobřeží Španělska sjely stovky amatérských i profesionálních ornitologů.

Na rozdíl od většiny sov loví ve dne

„Vidět sovici sněžní ve Španělsku, v kraji, který je mým domovem, jak spokojeně odpočívá a čechrá si peří... Co víc by si mohl člověk přát?“ pokládá si řečnickou otázku pro agenturu AP autor videa Daniel Lopez.

Žena si zařídila část bytu ve stylu Harryho Pottera. Užasnete, která to je

Tipy a trendy

Sovice sněžní je zranitelným druhem. Na rozdíl od většiny sov loví totiž ve dne. V době hnízdění se živí téměř výhradně lumíky, po zbytek roku loví také jiné savce do velikosti zajíce a ptáky do velikosti husy.

Mezi samcem a samicí můžeme pozorovat pohlavní rozdílnost, tzv. dimorfismus, kdy samec má na bílém podkladu pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám