Hlavní obsah

Harry Potter boduje i v britských knihovnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Druhý díl dobrodružství čarodějnického učně Harryho Pottera se v loňském roce zasloužil o další rekord, když se na seznamu nejpůjčovanějších knih v britských veřejných knihovnách vyšplhal na první místo.

Foto: Archív MJVM

Děti při plnění úkolů ve filmové expozici na zlínském zámku

Článek

Jak vyplývá z údajů, které dnes v Londýně zveřejnila organizace na ochranu autorských práv, knížku Harry Potter a tajemná komnata si ve sledovaném období - tedy od července 2001 do července 2002 - půjčilo kolem půl milionu čtenářů. Samotná Harryho stvořitelka, spisovatelka J.K. Rowlingová, se ale takovým primátem těšit nemůže, protože ji zájem čtenářů o její knížky dostal jen na 42. pozici nejpůjčovanějších autorů.

Pátý Harry v Británii vyjde už v létě

Ve srovnání s takovými kalibry, jako je například hojně žádaná a plodná autorka románů Catherine Cooksonová, má totiž Rowlingová na svém kontě příliš málo knih - jen čtyři díla. V létě si ale Rowlingová může polepšit, protože koncem června má vyjít páté pokračování Harryho příběhů.

Filmový přepis druhého dílu Harry Potter a tajemná komnata přilákal loni do evropských kinosálů 38 milionů diváků, což dostalo tento film do čela návštěvnosti. Nyní se na britský trh dostala i videoverze a DVD verze filmu. Tyto novinky si předem zamluvilo asi půl milionu zájemců a obchodníci očekávají, že prodej těchto dvou verzí výrazně překoná zisky z prodeje prvního filmového dílu Harryho Pottera, který si ovšem jen první den prodeje odneslo domů 1,25 milionu lidí, píše agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám