Hlavní obsah

Hada vytáhli z bazénu obsypaného více než 500 klíšťaty

Novinky, tcs

Profesionální chytač hadů Tony Harris se za svou kariéru setkal už s různými případy, výjezd ke krajtě kobercové v australském městě Gold Coast se však na žebříčku podivností zařadí jistě hodně vysoko. Z bazénu musel zachránit hada, který se zoufale snažil zbavit stovek přisátých klíšťat.

Foto: Profimedia.cz

Krajta kobercová (ilustrační foto)

Článek

„Něco takového jsem za 26 let kariéry opravdu asi ještě neviděl,“ uvedl Harris na facebookových stránkách své společnosti, kde zveřejnil fotografie a podrobnosti o případu. Had byl ve čtvrtek nalezen v bazénu na dvorku jednoho z domů v Golden Coast.

Vyčerpaná krajta byla obsypaná stovkami klíšťat, podle Harrise se z posledních sil vplazila do vody ve snaze parazitů se zbavit. „Měla úplně nateklou hlavu a krmící se klíšťata ji v podstatě už přemohla,“ uvedl Harris pro BBC.

„Bylo to jako, kdybych bral do rukou tašku plnou hýbajících se oblázků,“ popsal pocity Harris, když se vysíleného hada poprvé dotkl. Chytač hada vylovil a urychleně převezl na kliniku, kde se veterináři pustili do vyndávání klíšťat. Po několika hodinách práce se zastavili na neuvěřitelném čísle 513 - tolik klíšťat se současně živilo na těle krajty.

Klíšťata a jiní parazité se na hadech vyskytují běžně, takové množství ale podle profesora Bryana Frye z Queenslandské univerzity naznačuje, že hadovo zdraví bylo už předtím podlomené, patrně kvůli přehřátí.

„Očividně byly obranné mechanismy zvířete značně sníženy,“ sdělil profesor Fry BBC. Za normálních podmínek by zvíře zřejmě nemělo šanci na přežití. Tím, že se krajta dostala do lidského obydlí si zachránila život. Dostala jméno Nike a v péči veterinářů se postupně zotavuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám