Hlavní obsah

Gorila ohromila návštěvníky zoo. Začala chodit jako člověk

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hythe/Praha

Stříbrohřbetá gorila natočená v zoologické zahradě Port Lympne Wild Animal Park nedaleko Doveru baví celý internet. Video, na kterém se gorilí sameček Ambam postaví na zadní končetiny a chodí jako člověk. Video si prohlédlo za necelý týden zhruba 200 tisíc lidí a na internetu postupně přibývají další videa šikovného gorilího samce.

Článek

Kentská zoo Port Lympne Wild Animal Park má mezi svými svěřenci nadaného opičáka. Jednadvacetiletý gorilí samec Ambam totiž každou chvíli chodí po zadních jako člověk. Ačkoliv se mírně kymácí, jako kdyby pozřel několik 12stupňových piv, chodí sebejistě a získává si pozornost stále více a více návštěvníků.

"Ambamův otec Bitam dělal to samé, zvláště když něco nesl v předních končetinách. Má také sestru Tambu, která se chvílemi snaží o něco podobného. Myslíme, že to začal dělat kvůli tomu, aby měl při krmení výškovou výhodu nad ostatními," uvedl pečovatel Phil Ridges.

Podle tiskové mluvčí Zoo Praha Jany Ptačinské Jirátové není u goril chůze na zadních zcela obvyklý jev, ale děje se to. Pro možnost spatřit něco takového nemusíte hned jet do Velké Británie. Stačí zajít do pražské zoologické zahrady a mít štěstí. Nová gorilí samice Bikira, která do Prahy přicestovala z Belfastu, totiž po zadních sem tam chodí také.

Janě Ptačinské Jirátové se povedlo v červenci loňského roku vyfotografovat podobný jev v záchranné stanici pro primáty v kamerunském Limbe. Tam gorilí samice nesla své mládě na zádech, šla po dvou a opírala se o klacek, podobně jako to dělají lidé na horských výšlapech. Gorilí samec Ambam tak zjevně nebude takovým unikátem, za který jej britská zoologická zahrada vydává.

Reklama

Výběr článků

Načítám